Hírvilág

Módszertan van, körvonalazódik a rendszer

2011. SZEPTEMBER 06.

Háromszintű fekvőbeteg-ellátás, a szükségleteknek megfelelő kapacitásokhoz rendelt finanszírozás mellett. Mindennek módszertanát a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) adja, amely háttérbázisként, operatív módon segíti a politikai döntéshozókat egy kiszámítható, tiszta, transzparens és monitorozott egészségügyi rendszer létrehozásában. Mindezt Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója mondta egy korábbi, budapesti konferencián.

A szakmai háttércsapat az öt intézményből egybegyúrt gigaszervezetben azért dolgozik, hogy a Semmelweis Terv (ST) „alanya”, a beteg az egész országban azonos szintű egészségügyi ellátást kapjon, egyenlő hozzáféréssel. A háttérintézmények a feladata a minőségi betegellátás kiépítése, egységes szakmai irányelvek alapján. Az állami és térségi egészségszervezési központok a szakmai feladatait a 60 tagozatból álló szakmai kollégium határozza meg, az intézményi progresszivitási szintek definiálásával elkészültek, ezek szeptember végén nyilvánosságra kerülnek.

A fekvőbeteg-ellátásban három progresszivitási szintet alakítanak ki. Az ellátások 70 százaléka az I-es, 25 százaléka a II-es, 5 százaléka pedig a III-as szintre kerül. Egyes szintű szakmai ellátás a városi-, a megyei- és a csúcsintézményekben egyaránt lesz. Kettes szintű ellátást a városi és csúcsintézmények nyújtanak majd, míg hármas szintű szakmai ellátás csak a csúcsintézményekben vehető igénybe. A betegutak optimalizálása kiszámíthatóvá teszi a rendszert a beteg számára is, s a várólisták rövidülését is remélik tőle.

Az átszervezéseknek köszönhetően megvalósul három terület szinergiája és szinkronműködése: a GYEMSZI adja a módszertant, az OEP finanszíroz, az ÁNTSZ látja el a hatósági feladatokat. A rugalmas és mozgékony rendszer kialakítása érdekében az OEP főigazgatójával közösen már most létrehoznak egy munkacsoportot, amelynek feladata, hogy az intézmények mihamarább tisztított finanszírozással működhessenek már a jelenlegi struktúrában is.

A főigazgató azt is bejelentette, hogy az új rendszer szakmai térképe, a Katéter-Mónika 2012-ben várhatóan már nem csak az egészségügy átszervezését irányítók, hanem a kutatók munkáját is segíteni fogja, sőt, bizonyos részei az állampolgárok számára is hozzáférhetővé válnak. A valid adatokat szolgáltató informatikai háttérrendszer további fejlesztésekre szorul, amelyet uniós forrásokból biztosítanak.

Jövőre nem lesz plusz százmilliárd az egészségügy költségvetésében, így – ahogyan eddig is – a TIOP és TÁMOP pályázatokra támaszkodva valósulhatnak meg a kórházfejlesztési beruházások. Első sorban azok az intézmények részesülhetnek majd ezekből az uniós pénzekből, amelyek eddig nem fejlesztettek, viszont vállalják a ST-nek megfelelő átalakulást – mondta a kongresszuson Török Krisztina.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2011-09-06

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.