Hírvilág

Minden egy helyen a betegről

2011. AUGUSZTUS 15.

Bár mennyiségileg és minőségileg jók az egészségügyi intézményekből összegyűjtött információk, ám megfelelő adatbázis hiányában ezek nem kezelhetőek. Ezen igyekszik most változtatni az egészségügyi kormányzat, amikor a Semmelweis tervben is hangsúlyos szerepet kapó egészségügyi informatika fejlesztéséről gondolkodik.

Terveiket Pári Mónika, a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) munkatársa vázolta fel az IME egészségügyi szaklap által szervezett budapesti konferencián, hangsúlyozva, hogy az ágazati reform csak az egységesen kezelt adatok alapján valósítható meg. A transzparens ágazati működés és elszámoló rendszer egyik feltétele lenne az intézmények közötti informatikai együttműködés, amely azt is lehetővé tenné, hogy bármely ellátási szintet és szolgáltatót keresi is fel a beteg, kezelőorvosa egyetlen gombnyomással tudná lekérni valamennyi adatát a rendszerből.

De nem csak az egyes páciens, hanem – amennyiben ebbe belegyeznek – hozzátartozói adatai is hozzáférhetővé válnának, így könnyítve meg a diagnózis felállítását az esetleges familiárisan jellemző betegségek, örökletes kórok figyelembevételével. Így a szükségletalapú ellátást is támogató informatikai rendszerek segítségével a teljes betegéletút végigkövethetővé válna, s racionalizálná a vizsgálatokat.

A közös ágazati törzsadatok, az ellenőrizhető adatstruktúra a GYEMSZI által működtetett ágazati portál kiépítését is segítenék, ahol nem csupán a mindenki számára egységesen hozzáférhető adatokat gyűjtenék és tennék hozzáférhetővé, hanem humánerőforrás adatbázisként is működne. Ez mind a területen munkát keresők, mind pedig az állást kínálók számára elérhető lenne.

Az egységes informatikai rendszernek köszönhetően csökkenne az adminisztrációs teher, a szolgáltatók könnyebben készíthetnének jelentéseket, amelyek alapján egyszerűsödne a döntéshozatal is. A pácienseknek nem kellene magukkal cipelniük teljes betegdokumentációjukat, de jelentősen kevesebb lenne a sorban állás, és a rövidülnének a várólisták. Pári Mónika szerint az eHealth megvalósulásának hozadéka az egészségügyben következő változások hídja lehet, eszköz, amely kiszolgálja az ágazat minden szereplőjét.

Az e-egészségügy működésébe adott mélyebb betekintést Somogyi László, a GYEMSZI munkatársa, aki elmondta, az Egészségügyi Informatikai Tanács (EIT) munkájának fókuszában az utóbbi 3-4 hónapban olyan stratégiai fejlesztési projektek állnak, amelyek az eHealth koncepció kidolgozásával az eRecept, az eJelentés, az eSzerződés és az eTAJ megvalósulásának irányába mutat. A nemzeti egységes kártyarendszer kialakításán egyébként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakemberei dolgoznak, szem előtt tartva azt is, hogy az állampolgári kártyát esetleg az egészségügyi ellátásban is használni lehessen majd.

eLitMed.hu, T.O
2011-05-12

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma