Hírvilág

Mi legyen a HIV-fertőzöttekkel? Óvintézkedések az új influenza ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

Sok HIV-fertőzött és orvosaik érthető módon aggódnak az új H1N1 típusú influenzával való fertőződés és következményei miatt. Az Amerikai Egyesült Államok járványügyi hatósága (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) ideiglenes irányelveket közölt a HIV-fertőzöttek influenza elleni profilaxisával és kezelésével kapcsolatban, amelyek irányt mutathatnak a többi immunhiányos állapotban szenvedő beteg ellátásához is.

Jelenleg nem ismert, csak feltételezhető, hogy a HIV-fertőzöttek a sertés eredetű influenzavírus fokozott kockázatának vannak kitéve, mivel eddig egyetlen HIV-fertőzött sem betegedett meg ebben. A szokásos szezonális influenza általában nem szokott súlyosabb tüneteket okozni a HIV-fertőzöttekben, viszont a kialakult AIDS-szindrómában szenvedő vagy alacsony CD4-sejt-számú betegek több szövődményre számíthatnak, nem beszélve a bakteriális felülfertőződés, főleg a bakteriális pneumonia kockázatáról.

A CDC a következő irányelveket közölte a HIV-pozitív személyek kezelésével kapcsolatban:

– A HIV-pozitív és bizonyítottan, valószínűleg vagy gyaníthatóan influenzás betegeket ugyanúgy empirikus kezelésben kell részesíteni oseltamivirrel vagy zanamivirrel, mint a nem HIV-fertőzötteket.
– A bizonyítottan vagy valószínűleg H1N1-fertőzött személyek közeli, HIV-pozitív kontaktjait antivirális profilaxisban kell részesíteni.
– A gyaníthatóan fertőzött személyekkel egy háztartásban élő személyek esetében megfontolandó a profilaktikus kezelés.

Az oseltamivir és a zanamivir javasolt adagolása HIV-fertőzöttek esetében azonos a nem HIV-fertőzöttek esetében alkalmazandóhoz, és nincs ellenjavallata e szerek és a HIV elleni gyógyszerek együttes adásának.

A HIV-fertőzöttek influenza elleni vakcinációjának hatásosságáról egyértelmű bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, de egyik metaanalízisben a védőoltás körülbelül 50%-os hatásosságáról számoltak be a hagyományos szezonális influenza esetében. Ezért javasolható lesz a HIV-fertőzöttek oltása is, amint rendelkezésre áll olyan vakcina, amely alkalmas az új influenza megelőzésére.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: AIDS Clinical Care May 4, 2009 (előzetes elektronikus közlés)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A fertőző megbetegedések jelentése régen és ma

SZALKA András

Az elmúlt 30-40 évben a klasszikus fertőző betegségek eltűnésével, ill. számuk jelentős csökkenésével párhuzamosan egyre több egészségügyi beavatkozásokkal és kórházi fertőzésekkel kapcsolatos infekciók diagnosztizálhatók. Az is közismert, hogy egyes nem kórházi eredetű fertőzések még ma is jelentős számban fordulnak elő (pl. salmonellosis, campylobacteriosis, varicella) és szinte minden évben új kórokozókat és új betegségeket ismertünk meg. Az új ismeretek közé tartozik infekciók szempontjából az is, hogy bármilyen mikroorganizmus fertőzést idézhet elő, a szervezet megváltozott védekezőképességének tükrében.

Hírvilág

Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig

Az Első Európai Regionális Konferenciánkat, amely a Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig - Prevenció és Klinikai Gyakorlat címet viseli, 2019. máj. 8-11. között tartjuk Budapesten.

Idegtudományok

Nyáron a legtöbb az öngyilkosság

Nem támogatják a társadalmi megelőzést, miközben többen lesznek öngyilkosok.

Hírvilág

Halmozottan hátrányos helyzetű munkahely

A citosztatikumok hatása a szakellátó személyzetre

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.