Hírvilág

Mesterséges megtermékenyítés - rendellenes fejlődés

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy vasárnap közzétett tanulmány szerint a mesterséges megtermékenyítés útján születő gyermekek esetében jelentősen nagyobb a súlyos születési rendellenességek valószínűsége.

A kutatók úgy vélik, a mesterséges megtermékenyítést (ART – Assisted Reproductive Technology) tervező szülőket tájékoztatni kell arról, hogy az ilyen jellegű kezelések megnövekedett kockázattal járnak.

Az eddigi legnagyobb szabású ilyen jellegű tanulmány során Franciaország 33 bejegyzett klinikáján az összes mesterséges megtermékenyítéssel történt szülést megvizsgálták 2003 és 2007 között, ami összesen 15 ezer gyermeket jelentett.

"A gyermekek 4,24 százalékában találtunk súlyos születési rendellenességet” - számolt be a kutatást vezető Geraldine Viot, a párizsi Port Royal szülészeti kórház klinikai genetikusa. Az általános népesség esetében ez az arány 2-3 százalék. "Ez a magasabb arány részben a szívbetegség és a húgyivarszervi rendszer rendellenes fejlődésének tudható be. Ez utóbbi a fiúk esetében sokkal gyakoribb” - írta a kutató közleményében.

A kisebb fejlődési rendellenességek közül ötszörös emelkedés volt megfigyelhető angióma esetében. Ez lányok esetében kétszer olyan gyakran fordult elő, mint fiúkban.

„Becsléseink szerint Franciaországban körülbelül 200 ezer gyermek született mesterséges megtermékenyítés útján. A fejlődési rendellenesség ilyen magas aránya már közegészségügyi kérdés” – állítja Viot. „Nagyon fontos, hogy minden orvos - és politikus is - tájékozódjon erről.”

A fejlődési rendellenességekkel született gyermekek szülei átlagosan nem voltak idősebbek az ART csoportba tartozó többi szülőnél, tehát az életkor vélhetően nem számít befolyásoló tényezőnek. A kutatók azt is elmondták, egyelőre nem világos, milyen mértékben köszönhetők a rendellenességek a szülők által átörökített génvariánsoknak, illetve maguknak a mesterséges megtermékenyítési technikáknak.

"A fejlődési rendellenességek eredete valószínűleg többtényezős. Nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk annak megértésére, mely lejátszódó folyamatok játszanak szerepet a probléma kialakulásában” – tette hozzá Viot.

A leggyakoribb technikák az in vitro fertilizáció (IVF) és az intracitoplazmatikus spermium injekciós (ICSI) eljárás. A nők emellett hormonterápiában is részesülhetnek a peteérés helyreállítására illetve serkentésére.

Az IVF során a nő petesejtjét a testen kívül termékenyítik meg, majd visszaültetik a méhbe, az ICSI során viszont egyetlen spermiumot injektálnak közvetlenül egy petesejtbe.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az in vitro fertilizáció kudarcának leggyakoribb oka a petesejt rendellenes kromoszómaszáma. Ezek az ún. genetikai imprinting rendellenességek játszhatnak szerepet a fejlődési rendellenességek magasabb arányú kialakulásában is.

"Egy olyan időszakban, amikor egyre gyakoribb a terméketlenség, és egyre több pár szorul mesterséges megtermékenyítésre a fogamzáshoz, nagyon lényeges minél többet kideríteni arról, mi okozza a fejlődési rendellenességeket ezekben a gyermekekben” - mondta Viot.

Egy februárban publikált dán tanulmány rámutatott, hogy az IVF eljáráson átesett nők esetében négyszer nagyobb a halva szülés valószínűsége, mint azokban, akik természetes úton, vagy más megtermékenyítési technikával fogantak.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.