Hírvilág

Méheltávolításkor kivegyék a petefészket vagy ne?

2011. AUGUSZTUS 15.


Azoknál a nőknél, akiknél méheltávolítás kapcsán a petefészkeket is kiveszik, kisebb valószínűséggel alakul ki petefészekdaganat, nem emelkedik a szívbetegségek kockázata, a csípőtörések száma és egyéb rákos megbetegedések valószínűsége sem.

Amerikai kutatók 250 ezer, menopauzában lévő 50 és79 éves kor közötti nő adatát elemezték, akiknek méhét eltávolították, és családjukban nem fordult elő petefészekrák. 56 százalékuknak petefészkeit is eltávolították a műtétkor: ez a leggyakoribb nőkön végzett nagyműtét Amerikában. 79 százalékuk ezt követően hormonpótló kezelésben (HRT) részesült.

Az eredmények nem egyeznek meg a Nurses Health Study eredményeivel, ahol kapcsolatot találtak a petefészek eltávolítás és a szívbetegség kockázata között, továbbá a rákos halálozás, valamint az összhalálozás között. A korábbi vizsgálat 24 évig tartott (a jelenlegi csak nyolc évig) és alacsonyabb volt a vizsgált betegek átlagéletkora is (51 és 63 év). „Az eredmények nem egybehangzóak” - véli Dr. Vanessa Jacoby, a Kalifornia Egyetem (San Francisco) szülészet-nőgyógyászat docense. „Egyelőre nincs jó válasz arra, hogy bent hagyjuk-e a petefészkeket méheltávolításkor vagy sem. Ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség.” A közlemény az Archives of Internal Medicine folyóiratban jelent meg.

Az USA-ban évente 600 ezer méheltávolítást végeznek, leggyakrabban miómák (jóindulatú méhdaganatok) és rendellenes vérzés miatt. Ilyenkor a 40 évet betöltött pácienseknek rutinszerűen felajánlják a petefészkek eltávolítását is, hogy megelőzzék a petefészekrák kialakulását, ami ugyancsak a nők 1,4 százalékát érinti, de igen magas a halálozási aránya. A módszer egyre kevésbé népszerű, mert csökken a hormonpótló kezelések száma is. Ugyanis azt kapcsolatba hozták a rákos- és szívbetegségek kockázatának emelkedésével éppúgy, mint a stroke gyakoriságának növekedésével.

A vizsgálatok a petefészkek bennhagyása esetén a csontritkulás csökkenését igazolták. Az új vizsgálat szerint azoknál, akiknél kiveszik a petefészkeket, sem kell magasabb kockázattal számolni. Valójában azok között, akiknek bennmarad a petefészke, kisebb százalékban számolnak be petefészekrákról, mint azoknál, akiknek nem volt ilyen műtétje.

A vizsgált 25 448 nő között, akinek petefészkeit is eltávolították, kicsit magasabb volt a magas vérnyomás és az anginás panaszok valószínűsége, de nem nőtt a szív-érrendszeri megbetegedések, mint például a szívinfarktus, a stroke vagy a tüdőembólia kockázata.
„Még azok között a nők között is, akiknek családjában nem fordult elő petefészekrák, születtek olyan döntések, hogy távolítsák el petefészkeiket, elsősorban emlőrákos megbetegedések miatt” - mondta el Dr. Elizabeth Poynor, a Lenox Hill Kórház (New York) onkológusa. „A petefészkek eltávolítása csökkenti az emlőrák kialakulását, főleg a magas kockázatú csoportban, ugyanis van összefüggés a két betegség között”.

Annak ellenére, hogy a vizsgálatba bevont nők többsége hormonpótló kezelést kapott látszólag minden mellékhatás nélkül, Poynor mégsem nem javasolja a kezelést. „A hormonpótló kezelés és a petefészkek bennhagyásának megítélése egyénre szabottan kell hogy megtörténjen" - nyilatkozta. "Az orvos fő feladata, hogy betegét kellő mennyiségű információval lássa el, hogy az a lehető legjobb döntést hozhassa meg. Az új adatok ismét bizonyítják, hogy egyértelmű, széleskörű következtetéseket nem olyan könnyű levonni a témában.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Új módszerek a méheltávolításban
Emlő-és petefészek eltávolítás és a rák
Ígéretesnek tűnik a petefészekrák új, korai szűrése
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.