Hírvilág

Megelőzhető öngyilkosság

2011. AUGUSZTUS 15.

A befejezett öngyilkosságok száma világszerte emelkedik, évente egymillióan vetnek véget önkezükkel életüknek, negyven másodpercenként egy ember hal meg emiatt. Az évtizedek óta növekvő tendencia megállítására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nagy hangsúlyt helyez, de a hazai szakemberek szerint itthon is szükség van arra, hogy a politikai döntéshozatalban és a törvénykezésben is megjelenjen a lelki egészség fogalma, s annak fontossága.

A WHO kezdeményezésére 2008-ban életre hívott Lelki Egészség Európai Paktuma olyan prioritásokat jelölt meg, mint a fiatalok lelki egészsége (2008), az öngyilkosság és depresszió megelőzése (2009), az idősek lelki egészsége, vagy a stigmatizáció és szociális kirekesztettség elleni küzdelem (2010). A jövő évi magyar uniós elnökség lehetőséget ad arra, hogy a lelki egészség prioritás maradjon – mondta dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány hétfői konferenciáján, amelyet az öngyilkosság megelőzésének témakörében szerveztek. Az uniós színtér szélesebb lehetőséget biztosít a civil szervezetek bevonására, és a jó gyakorlati példák bemutatására.

A szakmai viták kereszttűzében álló depresszió, a Magyar Pszichiátriai Társaság álláspontja szerint alulreferált, aluldiagnosztizált és alulkezelt kórkép, de mára javuló tendenciák is megindultak, bár a bipoláris depressziónál éveket is késhet a megfelelő diagnózis.

A depresszió legsúlyosabb komplikációja az öngyilkosság, de az alkoholizmus és a skizofrénia is veszélyeztető tényezők, a szuicid személyek jellemzően impulzívak és agresszívek. Európában évente 150 ezren, az uniós országokban 58 ezren, míg Magyarországon 2400-an vetnek véget önkezükkel életüknek, így hazánk az EU-ban a 2., a világban pedig az 5-6. helyen áll az öngyilkossági statisztikákban. Különbség figyelhető meg az öngyilkosságok számában az északi, keleti és a déli féltekén élők esetében, a kedvezőbb klimatikus viszonyok között élők kevésbé hajlamosak kioltani saját életüket. A szociokulturális és vallási szokások mellett még olyan tényezők is hatással vannak a szuiciditásra, mint a táplálkozás, hiszen a sok halat és olívaolajat fogyasztók körében kevesebb a depressziós. A legtöbb öngyilkosság tavasszal történik, míg télen ritkább. Míg az utóbbi években Európa országaiban csökken, addig Kínában és Indiában növekszik az öngyilkosságok száma.

Az öngyilkosság miatt elhunytak 30%-ának már volt korábban öngyilkossági kísérlete, ők a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak. Az öngyilkosságok kétharmada már az első alkalommal is sikeres, pszicho-szociális jelek alapján azonban már az első kísérlet is előre jelezhető. A veszélyeztetettek csoportjába tartoznak az elváltak, a munkanélküliek, a dohányzók, és azok, akiknek a családjában volt már öngyilkos. Csökkenti az öngyilkosság kockázatát a vallásosság, vagy ha valaki sok gyermeket nevel, a várandósság és a rendszeres fizikai aktivitás.

A befejezett öngyilkosságok háromnegyedét férfiak követik el, hazánkban ez a szám 80%. Jellemzően drasztikus módon, akasztással, vagy leugrással vetnek véget életüknek, szemben a nőkkel, akik kevésbé durva módszereket választanak.

Rihmer professzor szerint az öngyilkosság megelőzésben nagy szerep jut az orvosi, pszichológiai segítségnek, de döntő lehet a közösségi felvilágosítás is. A rövidtávú gyógyszeres kezelések nem hoznak jó eredményt, csak a hosszú távú terápia lehet hasznos. Kiemelt szerepe van a prevencióban a háziorvosoknak, de a médiának is, első sorban a destigmatizációban.

A legjobb és javuló öngyilkossági statisztikákat azok az országok hozzák, ahol van szakemberek által irányított, működő nemzeti prevenciós program.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya


Kapcsolódó anyagok:

Eutanázia és öngyilkosság - Beszélgetés dr. Filó Mihállyal

Buda Béla: Antidepresszánsok hatékonysága - szubjektív szempont

Közösségek az élhető életért - Interjú Prof.Dr.Tringer Lászlóval

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.