Hírvilág

Megelőzhető a PMS?

2011. AUGUSZTUS 15.


A tiaminban és riboflavinban (B-vitaminok) gazdag táplálkozás hatásosan enyhítheti a sok nő életét megkeserítő premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit - egy új tanulmány eredményei szerint. Azt is kimutatták azonban, hogy a táplálékkiegészítőkkel nem érhető el ugyanaz a hatás.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányhoz a Massachusetts-Amherst Egyetem kutatócsapata több mint 3 000 nő étkezési szokásait elemezte 10 éven át. Felfedezték, hogy akik naponta legalább 1,9 mg tiamint és 2,5 mg riboflavint fogyasztottak, azoknál ritkábban alakult ki a PMS. A kockázat nem csökkent azoknál, akik vitaminkészítményekből nyerték ki a napi ajánlott mennyiséget.

Szerencsére a tiamin és a riboflavin természetes formája fellelhető egy sor élelmiszerben. A legtöbb reggeliző pelyhet például dúsítják ezzel a két vitaminnal, érdemes ellenőrizni a termék címkéjét. Tiamin található még a sertéshúsban (kb. 0,98 mg 85 gramm karajban), a teljes kiőrlésű gabonákban (0,4 mg egy 10 cm átmérőjű bagelben), a zöldségekben (pl. bab, zöld szójabab) és a gyümölcsökben (pl. narancs). A riboflavin legjobb forrásai pedig a tejtermékek (0,5 mg egy nagy pohár natúr joghurtban és 0,45 mg egy csésze tejben), a húsok (0,3 mg 85 gramm sertéshúsban), a tojásban (darabonként kb. 0,25 mg), és bizonyos zöldségekben (spenót vagy gomba). Bár a tojás sokáig számkivetettnek számított a koleszterinszint emelése miatt, újabban ismét a jó oldalra került, tápanyagtartalma miatt.

A tanulmány társszerzője, Patricia Chocano-Bedoya szerint a kutatás rámutat, hogy a PMS megelőzéséhez szükséges lehet a nagyobb adagok fogyasztása. Azoknak a nőknek, akik a legtöbbet, napi 1,9 mg-ot fogyasztottak a tiaminból, 25 százalékkal csökkent az esélyük a kellemetlenségekre. A legalább 2,5 mg-os napi riboflavin-bevitel pedig 35 százalékkal csökkentette a kockázatot. A két vitamin forrásai között ráadásul átfedés is van. „A tiamin és a riboflavin egyenként is csökkenthetik a betegség tüneteinek megjelenését eredményeink szerint. Ugyanakkor például a sertéshúsban és a zöldségekben mindkettő megtalálható” – mondta Dr. Chocano-Bedoya.

Reggelire joghurt gabonapehellyel, ebédre zöldség és gyümölcs, vacsorára pedig sertéshús salátával könnyedén fedezheti a napi B-vitamin szükségletet. Dr. Chocano-Bedoya felhívta a figyelmet arra is, hogy az életmódváltás a megelőzés szempontjából hasznos, nem pedig a már kialakult tünetek gyógyítására. „Fontos tisztázni, hogy a tanulmány a PMS megelőzésére összpontosított, nem a kezelésre. A résztvevők körében a több riboflavint és tiamint fogyasztó nők között kisebb volt a kockázata a PMS megjelenésének a következő 2-4 év során.”

A táplálékkiegészítők vajon miért nem védenek meg? „Ezt a B-vitamin eltérő mennyisége okozhatja az ételekben és kiegészítőkben” – mondta Dr. Chocano-Bedoya. Az is lehet, hogy ezekben az ételekben más olyan anyagok is vannak, melyek csökkentik a PMS tüneteit, például a D-vitamin és a kalcium. Esetleg a kísérletben résztvevő nők közül többen is szedtek B-vitamin kiegészítőket.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(8-9) Egyéni és társadalmi vélekedés a menstruációró

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.