Hírvilág

Legyőzni az ijesztő kórt

2013. FEBRUÁR 22.


August von Wassermann német orvos 1866 februárjában Bambergben és Berlinben hunyt el 1925 március 16-án. 1898-ban lett Berlinben egyetemi tanár. 1913-tól a dahlemi Vilmos császár kísérleti gyógyintézet igazgatója volt. 1906-ban találta fel a szifilisz-szérumot, és dolgozta ki e régóta pusztító betegség felismerésének módszereit.

Veszedelmes járvány

Az 1490-es években alakult ki Európában az a veszedelmes járvány, amely csakhamar több országra kiterjedt; a betegség szexuális úton terjedt és halálos kimenetelű volt. Az orvosok értetlenül álltak előtte, hiszen Galénosz nem említette az ijesztő kórt. A korabeli megoldás a prostituáltak és a kór terjesztőinek vélt idegenek száműzése volt.

Később a lepra elleni szereket vetették be, majd keleti példa nyomán a szifiliszt évszázadokon keresztül higannyal kezelték (kenőcsök, tabletták vagy gőzfürdők formájában). Az elkövetkezendő időkben az Amerikából való növények főzeteiben látták a megváltó erőt. A betegség elleni védekezés szándéka tette közkeletű eszközzé a későbbiekben az óvszert.

Girolamo Fracastro így foglalta össze a kórra vonatkozó legfontosabb ismereteket:
„Bámulatos vala, hogy ha fogant immár e ragadvány,
Négyszer telt a hold és ismét elfogya négyszer,
Míg a baj biztos jeleit felszínre vetette.
[...]
Eltűnt a szemiből az előbb vidám elevenség
Arcáról a pír és homloka rózsaderűje.
Nemzőszervén nyilvánula baj először
S ép környék, lágyék lassan-lassan lemaródik.
A kórság jele most mindinkább szembeszökő lesz.
[...]
A testhő, amely éjjel bensőnkbe törekszik,
A külső részről elszállván s nem melegítvén
A tunya nedvekkel teli végtagokat: ízületben
Kar, váll s lábszárban kínoknak kínja nyilallik.
[...]
A fertő a test valamennyi erében bejutván
S megrontva minden nyirkunk, megrontva leendő
Táplálékunk is, lassan felszínre kerültek
A betegült részek, kórt és épet szétkülönítvén
A természeterő, a test sűrű anyagában
Lomhán és tapadón hömpölyögteti a súly iszapját,
Majd ocsmány ótvar borítá a testet egészen
A mell undok lett, a beteg arc eltorzula tőle
Később új alakok jöttek, tüszők tele gennyel.
[...]
A test nyomorult módon pusztítja: nem egyszer
A hústól fosztott tagokat, kérges csúnya csontot
S tátongó szájat láttam rútul kirepedve.
[...]
Élete szép tavaszán, szép ifjúság múlásán
Sóhajtozva s borús szemmel torz testire nézve
Jajgat sok nyavalyás: mi kegyetlen az Isten iránta.”A 19. század során inkább a kálium-jodidot alkalmazták, de még ez sem hozott igazi eredményt. Egyszerűen nem volt semmilyen valóban hatékony kezelés, egyébként az alapkezelések alapjait német tudósok teremtették meg a 20. század elején.
Fritz Schaudinn 1905-ben felfedezte a szifilisz kórokozóját, a treponema pallidum baktériumot.

Egy évvel később, 1906-ban August von Wassermann kidolgozta azt a vizsgálatot, amelyet aztán róla neveztek el. Ez a "Wassermann-teszt" lehetővé tette a szifiliszes fertőzés korai felismerését. A róla elnevezett vérreakció-vizsgálat segítségével a lappangó vérbajt is ki lehet mutatni. A Wassermann-reakció lényege, hogy míg a birkavér ellen immunizált állat vérsavója a birkasejteket feloldja, ez elmarad, ha a keverékhez szifiliszes ember vérsavóját adják. Egészséges ember vérsavója a sejtoldódást nem gátolja.
Főbb művei: Allgemeine Einleitung zur Lehre von den Infektionskrankheiten (1901, a Handb. der praktischen Medizin); Haemolysine, Zytoxine und Praecipitine (1910); Zwei Jahre Salvarsantherapie (1912). Egyik szerkesztője volt a handbuch der pathogenen Mikroorganismen folyóiratnak.

A betegség további kezelésében 1910-ben született meg a nagy áttörés, mikoris Paul Ehrlich német kutató-orvos és japán asszisztense, Sachahiro Hata több száz próbálkozás után megtalálta az első hatékony gyógyszert, a "Salvarsan"-nak nevezett arzénos keveréket.

Később Ehrlich (aki immunológiai munkásságáért már 1908-ban megkapta az orvosi Nobel-díjat) kidolgozta ennek javított változatát, a "Neosalvarsan"-t. Hamarosan széles körben a szifilisz legyőzőjeként ünnepelték.

Voltaképpen azonban az évezredes nyavalyára csak a 20. század közepén a Fleming által feltalált penicillin hozott gyógyerejű megoldást.

NZS 2013. 02.22.HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről