Hírvilág

Különleges az anya hangja a csecsemőnek

2011. AUGUSZTUS 15.


Az anya hangja kivételezett módon aktiválja a nyelvtanulásért felelős agyi területeket – állítják a Montreali Egyetem és a Sainte-Justine egyetemi kórház kutatói.

A kutatócsoport elektromos felvételeket készített a csecsemőkről születésük után 24 órán belül. Az agyi jelek azt is kimutatták, hogy bár a babák más nők hangjára is reagáltak, ezek a hangok csak az agy hangfelismerő területeit aktiválták.
„Ez az érdekes kutatás első alkalommal bizonyította azt, hogy az újszülött agya erőteljesen reagál az anya hangjára, és kimutatta, hogy tudományos tekintetben az édesanya hangja különlegesnek számít a babák számára” – nyilatkozta Dr. Maryse Lassonde, a kutatás vezetője.

Korábban nem végeztek agyi vizsgálatot ilyen fiatal alanyokon. Elektródákat helyeztek 16 csecsemő fejére alvás közben, és arra kérték az édesanyákat, hogy adjanak ki egy bizonyos hangot. Később a csecsemős nővér is ugyanazt a hangot adta ki. Amikor az anya szólalt meg, a képalkotó vizsgálat egyértelmű reakciót jelzett a bal agyféltekében, különösen a nyelvfeldolgozásért és a motoros készségekért felelős részben. Ezzel szemben, amikor egy idegen beszélt, a hangfelismerésért felelős jobb agyfélteke reagált.

Már korábban is ismert ténynek számított, hogy a csecsemők rendelkeznek bizonyos velük született nyelvi kapacitással, de a kutatók csak mostanában kezdik megérteni, mik ezek a képességek, és hogyan működnek. Ez a kísérlet megerősíti, hogy az anya az első számú kezdeményezője a nyelvnek, és arra utal, hogy neurobiológiai összefüggés áll fenn a születés előtti nyelvelsajátítás és a beszédben érintett motoros készségek között.

A kutatás eredményei a Cerebral Cortex szakfolyóiratban olvashatók.
Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A csecsemők érzik gondolatainkatA csecsemők agyi fejlődése az evolúció lenyomatát mutatjaAnyanyelvük szerint sírnak a csecsemőkHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.