Hírvilág

Központosítás a betegszállításban

2011. AUGUSZTUS 15.

A gyermekmentést illetően Európában is úttörők vagyunk, azonban a betegszállítás területén szükség van a rendrakásra. Utóbbira az irányítás központosításában látták a megoldást a Parlament egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén mind a képviselők, mind pedig Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetője.

A betegek érdekeit és a logisztikát tekintve Mártai István szerint mindenképpen kívánatos a betegszállítást végző mintegy 80 kisebb-nagyobb vállalkozás központi irányítása, ugyanakkor szükségesnek tartja a szállítási feladatok indokoltságának ellenőrzését, a kontroll erősítését is. Azt viszont hangsúlyozta, hogy jó lenne, ha a betegszállítás nem a mentési kapacitást terhelné.

Az egészségügyi bizottság kormánypárti képviselői üdvözölték a betegszállítás irányításának központosítását, azonban abban már nem volt egyetértés közöttük, hogy a mentés és a betegszállítás 2008-as szétválasztása egyértelmű haszonnal járt-e. Míg Hollósi Antal Gábor (Fidesz) úgy vélte, hogy a több szolgáltató megjelenésével kialakuló konkurencia Budapesten jobb színvonalat eredményezett, addig Nagy Kálmán (KDNP) szerint vidéken romlott a helyzet, a betegszállítás az OMSZ-nél jobb kezekben volt.

Jánosiné dr. Bene Ildikó (Fidesz) azt hangsúlyozta, változtatni kellene azon a gyakorlaton, hogy a kórháznak 8-9 szállító céggel kell egyeztetnie. Horváth Zsolt (Fidesz) szerint hiába berzenkednek sokan az egységes irányítás ellen, annak még nemzetbiztonsági szempontból is jelentősége van, s az még a pontos elszámolhatóságot is segítheti. Puskás Tivadar (KDNP) azt firtatta, van-e bármiféle beteg- vagy orvoselégedettségi vizsgálat a területet illetően.

Az OMSZ eddig nem élt tulajdonosi felelősségével és jogaival a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-t illetően, pedig az 100%-ban az OMSZ tulajdonában áll. Mártai szerint a most meginduló párbeszéd eredményeként hamarosan megtalálják a légimentés feladataiban és irányításában is a megfelelő arányokat. Heintz Tamás (Fidesz) javasolta a kaposvári vagy taszári polgári terminálok bevonását a légi mentésbe a jobb országos lefedettség érdekében.

Tisztázni kell a rendezvények mentési biztosításával kapcsolatos feladatköröket is – folytatta az OMSZ vezetője. Egy 2006-os rendelet szabályozza ugyan a mentésre jogosultak körét, azonban a szervezőkről nem szól, s gyengén szabályozza a bejelentési feltételeket is. Mártai szerint a nagyobb volumenű rendezvényeket kizárólag az OMSZ-nek kellene ellátnia, hiszen ha az adott rendezvényen valami probléma van, s az meghaladja a mentéssel megbízott szervezet kapacitásait, úgyis az országos szolgálatnak kell kivonulnia, mert csak ők rendelkeznek a szükséges háttérrel.

A gyermekmentés hazánkban európai szinten is úttörő specialitás, az ide integrált alapok első sorban az eszközfejlesztésben használhatóak. Fejlesztéseket első sorban az egyetemi centrumok közelében terveznek – mondta Mártai István. A koraszülött mentésben a finanszírozást tartotta a legkritikusabb pontnak, amely 2010 óta nem az OMSZ-hez tartozik, de a területnek mindenképpen pénzre van szüksége.

Mintegy 300 millió forinttal rendbe lehetne tenni a koraszülött mentést - erősítette meg az ülésen dr. Pintér Sándor, a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány alapítója a szervezet vezetésének képviseletében. Hozzátette: a koraszülött mentés az OMSZ-hez csatolva jó helyen lenne.

Évente 7-7300 riasztást kapnak, a mentettek 55%-a koraszülött, 45%-a nagysúlyú. A méhen belüli szepszises, hypoxiás, különféle fejlődési rendellenességgel született csecsemőket a lehető legrövidebb időn belül kell a megfelelő ellátó helyre juttatni, s az sem mindegy, hogy mindeközben mi történik az újszülöttel a mentőautóban. Amíg nem volt koraszülött mentés, évente 150 újszülöttel több halt meg, míg 250-nel voltak többen azok, akik súlyos, maradandó károsodást szenvedtek.

A professzor hangsúlyozta, az újszülött mentéssel kapcsolatban soha sem etikai, sem jogi problémák nem merültek fel, azonban az anyagi megbecsülésük mégis elmarad. A mentősök 500, a szakápolók 550, míg az orvosok 900 forintos órabérért dolgoznak a mentésben intézeti munka mellett, az év minden napján.

A gépkocsiállomány megviselt, bár nemrégiben 2 új mentőt kaptak az OMSZ-től, még 4 újra lenne szükségük. Az alapítványhoz befolyó adományokat műszerpótlásra, eszközbeszerzésre fordították, de most már a napi üzemeltetés, a benzinköltség is gondot jelent. Az állami támogatást évente 27 millió forinttal kell kiegészíteniük ahhoz, hogy fenntartható maradjon az ellátás, ezért több állami támogatásra lenne szükségük.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Markánsan a fenntartásról

Államosítás: vége, vagy újratöltve?

Hírvilág

Pepecselnek a GYEMSZI-ben

Az idő dönti el, jó-e az államosítás

Hírvilág

Mérlegen az elmúlt három év

Üzent az OEP, távol maradtak az irányítók

Hírvilág

Bizonyítékalapú átalakításra lenne szükség

A központi intézkedések ártottak a legtöbbet

Hírvilág

Okok optimizmusra

Népegészségügyi mozgósítás következik