Hírvilág

Korrupcióra bukkant az EU csalás elleni hivatala

2012. OKTÓBER 17.Azonnali hatállyal lemondott az Európai Bizottság egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja kedden - jelentette be a bizottság.

A máltai John Dalli azt követően nyújtotta be lemondását, hogy az EU csalás elleni hivatala (OLAF) megállapította: egy máltai vállalkozó a biztossal való kapcsolatára hivatkozva pénzt kért egy dohányipari cégtől, cserébe pedig azt ígérte, hogy befolyásolni tud jövőbeni uniós döntéseket.

Az OLAF jelentése szerint a tranzakció nem valósult meg, s bár John Dalli érintettségére nem találtak közvetlen bizonyítékot, a hivatal úgy ítélte meg, hogy tudott az eseményekről. John Dalli a jelentés megállapításait kategorikusan visszautasítja.

Az OLAF információi szerint a Swedish Match nevű svéd dohányipari céget azzal kereste meg egy máltai vállalkozó, hogy anyagi előnyökért cserébe a Svédországban népszerű, "snus" néven ismert, nedves dohánypor uniós exporttilalmának terén változást tud elérni. A hagyományos "snus" forgalmazására Svédország külön engedélyt kapott az uniótól, de az Európai Unió többi országában tilos forgalomba hozni. A nedves dohányterméket a svédek a felső ajkuk alá helyezik, onnan szívódik fel a nikotin. A "snus" állítólag sok svéd számára a dohányzásról való leszokást segíti, pontos egészségügyi hatásai azonban nem ismertek.
A csaláselleni hivatal jelentése szerint a vizsgált események végső soron semmilyen hatással nem voltak az uniós döntéshozatalra. A hivatal eljuttatja jelentését a máltai ügyészségnek, az ügy pedig innentől a máltai igazságszolgáltatásé - tájékoztatott a bizottság.

Az OLAF hétfőn juttatta el megállapításait a bizottsághoz, amelynek közleménye szerint John Dalli a saját és az Európai Bizottság jó hírnevének védelme érdekében döntött úgy, hogy távozik posztjáról. José Manuel Barroso, a bizottság elnöke ideiglenesen Maros Sefcovicot, az intézményközi és adminisztrációs ügyekért felelős szlovák biztost bízta meg a fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztosi feladatok ellátásával.

1999-ben a luxemburgi Jacques Santer vezette Európai Bizottság több tagja is korrupció és hanyag mulasztás gyanújába keveredett, egy független szakértőkből álló testület pedig - bár többségüket tisztázta a vádak alól - megállapította, hogy a biztosok vonakodnak a felelősségvállalástól, és a vizsgálat folyamán "egyre nehezebb volt olyan embert találni, akiben fikarcnyi felelősségtudat is lett volna". Mivel az érintett biztosok nem voltak hajlandóak lemondani, az elnök pedig nem menthette fel őket, ezért a Santer-bizottság testületileg lemondott.MTI 2012. október 16., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.