Hírvilág

Környezettudatos táplálkozás

2011. AUGUSZTUS 15.

Szöveg nagyítása:

-
+


Szinte teljesen húsmentes étrendet javasol a briteknek a WWF nevű környezetvédelmi csoport, és az aberdeeni Rowen Étkeztetési és Egészségügyi Intézet. A vörös- és fehér húsok fogyasztása nagymértékben okolható az üvegházhatásért, különösen az Egyesült Királyságban, ahol a lakosság által elfogyasztott ételek 16 százalékát teszik ki. Ahhoz, hogy étkezési szokásainkat környezettudatosnak lehessen nevezni, 4 százalék alá kellene csökkenteni ezt az arányt. Táplálkozástudósok összeállítottak egy olyan menüt, amely a szervezet számára ideális összetevőket tartalmazza. Ennek költsége hetente átlagosan 29 font (9100 Ft) fejenként, szemben a britek által étkezésre költött 32 fonttal (10 100 Ft). Az étrend kevés húst tartalmaz, viszont 35 százalékban gyümölcsből és zöldségből, 29 százalékban kenyérből, tésztából, rizsből és krumpliból, és 15 százalékban tejtermékekből áll. Noha a menüt egyszerűnek és bárki számára ismerősnek tervezték, nagyon kevés feldolgozott ételt és húst tartalmaz. Összetevőiben természetes formájukban találhatóak meg a szükséges vitaminok, és még a környezetre sem károsak. Becslések szerint, ha sikerülne átállni egy ilyen étrendre, 2050-ig 70 százalékkal lehetne mérsékelni az üvegházhatás káros következményeit. A népesség növekedése és az élelmiszerkészletek apadása sürgeti az étkezési szokások átalakítását. Szakértők szerint felvilágosítási munkára van szükség, különösen Ázsiában, ahol a húsfogyasztás a jólét bizonyítékának számít. Forrás: Medipress Kapcsolódó anyagok: Agyvérzést okozhat a sok vörös hús fogyasztás

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

LAPSZEMLE eLitMed

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus vázolja fel e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

MDOSZ XXV. Szakmai Konferencia – A dietetika kihívásai a 21. században

KONFERENCIA eLitMed

A klinikai dietetika aktualitásai mellett olyan kurrens táplálkozás- és élelmiszertudományi témákról is szó lesz, mint az MI helye a dietetikai praxisban, a hazai táplálkozás ökológiai lábnyoma vagy a ketogén terápia és a daganatok összefüggései.

Klinikum

Táplálásterápia szerepe az idős betegek onkológiai kezelésében

FEKETE Márta

A helyes táplálás, táplálkozás megközelítésére két speciális aspektusból kerül sor jelen írásban. Az időskor és a daganatos megbetegedés egyaránt olyan egyedi körülmény, amely a tápanyagszükségletre, annak összetételére, a bevitel módjára hatással van. Áttekintésre kerül a tápláltsági állapot szubjektív és objektív leírása.