Hírvilág

Korjelentés a Kogartban

2012. AUGUSZTUS 21.Huszonhat magyar és svájci fiatal képzőművész éves kiállítása, a Friss 2012 pénteken nyílik a Kogart Házban Budapesten.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal rendezi meg a Frisst, és a válogatás arra törekszik, hogy egyre szélesebb körben vizsgálja a pályakezdő, fiatal alkotók művészetét, azokat a stiláris és tematikai tendenciákat, amelyek leginkább jellemzik ezt a generációt.

Kurátortársával, Mészáros Zsolttal az empátia, a nem verbális kommunikáció felfogásának és értelmezésének képessége, valamint a manipuláció, a mesterkedés, a befolyásolás, az őszinteség hiánya témakörében állította össze a kiállítás anyagát.

Olyan problémákra adott válaszokat gyűjtöttünk össze, amelyek korjelentésnek is felfoghatók. Azt vizsgáltuk, hogyan nyilvánul meg a 30 év alatti művészek munkáiban ez a két fogalom.

A hagyományokhoz híven a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott vagy diploma előtt álló művészek alkotásaiból válogatták az anyagot.
Második éve külföldi meghívottak is részt vesznek az éves kiállításon, tavaly a bukaresti művészeti egyetemről, idén a svájci Zürcher Hochschule der Künste végzős hallgatói közül heten - köztük két magyar hallgató - mutatkoznak be. A műfajilag sokszínű tárlaton huszonhat művész festményei, installációi, videó munkái és térbe helyezett objektjei láthatók.
A kurátor példaként megemlítette Kocsi Olga installációját, ami egy biedermeier szekrényből átalakított gyóntatófülke, amelyben videó pereg.
A megnyitón - amelyen beszédet mond Beat Kaufmann, a svájci nagykövetség követtanácsosa - performanszok lesznek, ezekről videók készülnek és a kiállítás ideje alatt ezeket is meg lehet nézni.
A hagyományokhoz híven a finisszázson, október 12-én adják át a Kogart-díjat, amely egy évig havi 100 ezer forint támogatást nyújt a kiválasztott fiatal művésznek, és átadják a Friss 2012 különdíjat is.

A finisszázson kerekasztal-beszélgetést tartanak a fiatal képzőművészek helyzetéről és jövőbeli lehetőségeikről. Szabó Noémi és Mészáros Zsolt lesz a két moderátor, részt vesz a beszélgetésen Iványi Brigitta és Hajdu István művészettörténész, Balogh Péter, az Amadeus Alapítvány vezetője, Rieder Gábor, a Flash Art magazin főszerkesztője és Lázár Eszter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára.

A Friss 2012 kiállítás október 14-ig tekinthető meg.2012. augusztus 21., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok