Hírvilág

Költségvetés 2012

2011. SZEPTEMBER 27.

Szerdán véglegesíti a büdzsét a kormány

Szerdán véglegesíti, és péntekig a parlament elé terjeszti a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek célja az arányos adórendszer kiteljesítése, az adóelkerülési lehetőségek bezárása, a nyugdíj-, valamint az egészségügyi kassza "lábra állítása" és az, hogy a jelenlegi 595 ezer, jövedelempótló támogatásban részesülő emberből legalább 200 ezret a Start munkaprogramon keresztül visszavezessen a munka világába - közölte a miniszterelnök szóvivője a Fidesz-KDNP keddi frakcióülése közben tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter - Orbán Viktor kormányfőnek a tanácskozáson elhangzott szavait ismertetve - a jövő évi öt költségvetési célról szólva kifejtette: folytatják az arányos adórendszer kiteljesítését, hiszen tavaly úgy döntött a kabinet, hogy Magyarországon a munka-, család- és vállalkozásellenes adórendszer helyett egy egyszerű szisztémát vezet be alacsony adókulccsal. Kérdésre válaszolva elmondta: úgy történik az adórendszer várható egyszerűsítése, hogy jövőre az adójóváírások és a félszuperbruttó intézményét kivezetik a 202 ezer forintos havi fizetésig. Az e fölötti bértartománynál a félszuperbruttó rendszerét két lépésben vezetik ki.

Példaként kifejtette: ha valakinek 300 ezer forint a fizetése, akkor a 202 ezer forintos összegig mindent, vagyis az adójóváírást és a felszuperbruttót is kivezetik, a 202 ezer feletti rész esetében pedig a félszuperbruttót két lépésben vezetik ki. Hozzátette: ezzel forrás marad a rendszerben, amit arra használnak, hogy kompenzálják azokat, akik kevesebbet keresnek, mint 202 ezer forint.
A cégek kompenzációjára a nemzetgazdasági tárca vezetője tesz majd javaslatot, zajlik a konzultáció a munkaadók szervezeteivel. Várhatóan a béremelés egy bizonyos mértéke fölött az állam kész lesz átvállalni a terhek egy részét - jelezte, hozzátéve: erről pontos javaslat még nincsen.
A költségvetési törvényjavaslatból származó újabb adóemelésekkel nem számolnak - fűzte hozzá egy másik kérdésre válaszul.

A közmunkaprogramról elmondta, azok, akik a Start munkaprogramon keresztül visszatérnek a munkaerőpiacra, a mostani 28.500 forintos segély helyett 48 ezer forintos nettó bérért fognak dolgozni.
Költségvetési cél az adóelkerülési lehetőségek minél szigorúbb lezárása is, az ugyanis nem lehetséges, hogy egyesek kihúzzák magukat a közös teherviselés alól, míg mások a törvényeknek megfelelően fizetnek adót - közölte a szóvivő.
A nyugdíjkassza "lábra állításának" célkitűzésével kapcsolatban Szijjártó Péter felidézte: már korábban világossá tették, hogy a nyugdíjrendszert stabilizálják, a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat, nyugdíjat pedig csak a nyugdíjkasszából fizetnek. A nyugdíjak értékét megőrzi a kormány - szögezte le, hozzátéve: ennek figyelembe vételével történik a nyugdíjkassza talpra állítása.

Az ötödik költségvetési célról, az egészségügyi kassza "lábra állításáról" azt mondta: fel fogják számolni azt az óriási káoszt, rendetlenséget, átláthatatlanságot és korrupciót, ami a kassza működését jellemezte. Ez nem megy egy lépésben, mert akkora a rendetlenség - fogalmazott, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez semmilyen módon nem pénzelvonásáról, hanem a pazarlás megszüntetéséről szól.

A szóvivő kijelentette: a költségvetés hiányát jóval 3 százalék alatt fogják tartani, és 2012-ben tovább csökkentik az államadósságot.

Szijjártó Péter az ország, a kormányzás jövő évi céljának az euróválság-zónától való elrugaszkodást nevezte meg. Ennek az elrugaszkodásnak a teljesítése - folytatta - azzal jár majd, hogy csökken Magyarország kiszolgáltatottsága, pénzügyi kitettsége, és újabb lépéseket tesz a kormány a stabilitás irányába. Mint mondta, a költségvetés összeállításakor a kabinet nem függetleníthette magát az euróválságtól, annak hatásaitól, így amikor megalkotta a javaslatot, figyelembe kellett vennie azt, hogy a Magyarországot körülvevő európai és nemzetközi gazdasági életben még hosszú távon nagy és komoly kihívások lesznek.
A Fidesz-KDNP-frakciószövetség egyetértett a költségvetési célokkal és a jövő évi országcéllal is, támogatásáról biztosította a büdzsé fő irányvonalait - közölte a kormányfő szóvivője, hozzátéve, hogy a miniszterelnök a büdzsé további részletkérdéseiről nem beszélt a frakcióülésen, azokat a parlamentnek kell majd megvitatnia.

Arra a felvetésre, hogy a kormány esetleg háromfajta költségvetési tervezetet készít 260, 280, illetve 300 forintos euróárfolyammal kalkulálva, Szijjártó Péter azt mondta: a pénteken benyújtandó költségvetési törvény "az a költségvetési törvény". Az előző kormányokkal ellentétben azonban "nem dughatjuk homokba a fejünket" - fogalmazott, hozzátéve: a nemzetközi környezet változásaira megfelelő rugalmassággal kell reagálni.
Azzal kapcsolatban, hogy olyan nagyberuházások érkezhetnek, amelyek akár a GDP egy százalékának megfelelő tőkét is hozhatnak az országba, kitért arra, hogy az Audi bővítése tovább folytatódik, hasonló a helyzet Szentgotthárdon az Opel esetében, és nő a Mercedes kapacitása is. Ezek mindegyike hatással lesz a gazdasági teljesítményre - jelezte.
Arra, hogy az eva és az ekho esetleges megszüntetése felvetődött-e, azt válaszolta, ilyen döntésről nem tud.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az előzetes tájékoztatással ellentétben nem vett részt a sajtótájékoztatón, mert - mint azt Szijjártó Péter elmondta - a még zajló frakcióülésen napirendre kerül a képviselők javadalmazási rendszerének átalakítása is, amelynek tervezetét Lázár János jegyzi.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Hírvilág

A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségei

Ma már úgy a lakosság, mint a politika napról napra jobban érzi azt, amit a szakemberek évek óta mondanak: az egészségügy erőforrás-hiányos, de a „gyenge láncszem”, a legnagyobb szűkösség nem a pénzeszköz hiánya - mert az elven a politika által re-allokálható -, hanem a humánerőforrás biztosíthatósága az egészségügy fenntarthatóságának leginkább sebezhető pontja.

Hírvilág

A béremelés sem csökkenti a migrációs kedvet

Az elvándorlás mértéke továbbra is riasztóan magas a szakmai szervezetek szerint.

Gondolat

Nem pirulát árul, a gyógyuláshoz járul hozzá

A szakállamtitkárság csak a konfliktusokat kezeli

Egészségpolitika

Régen dédelgetett debreceni tervek

Kormánypárti képviselők (Kósa Lajos, Halász László, dr. Pósán László és hozzájuk később csatlakozva Kucsák László) a közelmúltban nyújtották be az „Egyes törvényeknek az egyetemi kórházak létrehozásával, fenntartásával és működésével kapcsolatos módosításáról” szóló törvényjavaslatukat (T/12339.). Az abban foglaltak úgy tűnik, szöges ellentétben állnak az egészségügyi államtitkárság, több mint fél éve kidolgozás és tárgyalás alatt álló, eddig ismertté vált terveivel.