Hírvilág

Költséghatékonyságban mérhető adatok

2012. OKTÓBER 05.

Komoly társadalmi feszültségekre számít Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár amiatt, hogy az egészségügy elérte teljesítőképességének határát abban, hogy gazdaságilag fenntartható legyen mindaz, ami ma technológiailag és orvosilag lehetséges. A Medical Tribune csütörtöki, második alkalommal megrendezett „Költséghatékonyság a gyógyszer- és egészségiparban” című konferenciáján a szakpolitikus azt is elmondta, az adatok, információk egységes kezelése a legfontosabb a nemzeti egészségügyi szolgálat számára, hiszen csak ezek segítségével lehet költséghatékonnyá tenni az ellátórendszert, hiszen csak azok a szolgáltatók tudnak talpon maradni, amelyek megfelelően használják az adatokat és információkat.

Az egészségügyi államtitkárság új döntéselőkészítési standardot vezetett be, a térképekre vetített, így könnyen értelmezhető adatokat a legfelsőbb döntéshozók már más államtitkárságoktól is elvárják – amiért „káromkodnak is” Szócska kollégái. A másfél éve folyamatosan épített Kapacitástérkép Tervező és Monitoringkutató Alkalmazás (Katéter-Mónika) segítette az elmúltidőszak egyik legnagyobb munkáját, a kapacitásokra vetített betegutak feltérképezését, amely elárulta, mely térségek lakosai hol veszik igénybe az ellátást.

Végül egy, a közigazgatási határokon átnyúló ágazati térkép került kidolgozásra, majd jogszabályba foglalásra. Ennek alapján például Fejér megye lakosainak 23 százaléka a fővárosban veszi igénybe az ellátást, de van olyan megye, ahol három irányba szóródnak a betegek. A kistérségi határokon vegyes területek is kialakultak, az egyetemi központok környékén lakók 96 százaléka viszont helyben veszi igénybe az ellátást.

A rendszer átalakításának alapja a háziorvosi beutalási szokások és a kórházak közötti betegmozgások feltérképezése, hiszen ezek átszervezésével lehet hatékonnyá tenni az ellátórendszert. Bár a betegmozgásokat az egyes ellátók között már látják, annak indokait is kutatják: vajon az ágyszámhiány, a kapacitások rossz elosztása, vagy esetleg szakmai indokok alapján vándorol 700 beteg például az onkológiai intézet és az egyetemi klinika között.

Az adatok alapján elvégzett elemzéseket az ellátás hatékonyságának növelésére, a betegutak megszervezésére használják első sorban, de a menedzsmentek munkáját is segítik ezekkel, ahogyan a szakmai műhelyek által összeállított regiszterek felhasználását is a Katéter-Mónika oldhatja meg. A szolgáltató rendszer alapját adja majd a XXI. századi informatika, amelyben a háziorvos lehívhatja páciense radiológiai leletét, de a patikus is információkhoz juthat a betegről.

Az Alkalmazás továbbfejlesztéséből heteken belül megszületik a Katéter-Mónika 2.0 és 3.0. A robosztus rendszerek nyilvánosak lesznek, már folyik annak a jogszabálynak az előkészítése, amely lehetővé teszi, hogy az adatokat valamennyi állampolgár és kutatóhely számára elérhető legyen, csak a „for profit” felhasználóknak kell majd fizetniük ezekért. „Aki most titokban adatbázis vásárol, forró talajra lép” – figyelmeztetett az államtitkár, de azt is hozzátette, a birtokukban lévő, rendszerezett adatoknak köszönhetően unikális módszerekkel dolgozhatnak. Így akár a gyógyszergyártókkal összefogva tudnak fellépni például a gyógyszerhamisítások ellen is, hiszen az összesített adatokból az is kiderül, hol csomagolják a molekulákat, s azokat ki veszi meg.

A szabadpiacnak vége

Az eladósodási térkép arról árulkodik, hogy 12-14 monopolhelyzetben lévő beszállító uralja a piacot, a nagy adósságállománnyal rendelkező kórházak döntően egy beszállítói körnek tartoznak. Az államtitkár nekik azt üzente: „az egészségügy nem szabadpiac”. Az állam gondoskodásába került intézmények mintegy felében már átvizsgálták a szerződésállományt, ezt a munkát a tervek szerint a hónap végére az összes kórházban megteszik, ami összességében 68 ezer szerződés feldolgozását jelenti.

Az intézmények kétharmada eddig meglehetősen drágán szerezte be a szolgáltatóktól a gázt – derült ki az eddigi adatokból. A költséghatékonyság érdekében egységesítik az informatikai és mobilszolgáltatásokat is. Már most 29 kórház csatlakozott a nemzeti egészségügyi szolgálat egységes mobilrendszeréhez, de hamarosan osztatlan e-mail és honlaprendszer is kialakul a kórházakban. Mindezekből az átszervezésekből több intézmény éves költségvetését reméli megtakarítani az államtitkár.
A központi gyógyszerbeszerzésektől is költségmegtakarítást várnak. Az Országos Gyógyszerterápiás Tanács ajánlására építve 40-60 molekulával kezdenek, az első tender még idén kiírásra kerül. Már ebben az évben közös beszerzéssel juthatnák áramhoz és egy-két nagyértékű orvostechnikai eszközhöz az intézmények.
Nem funkcionális osztályok, hanem a beteg köré szervezett szakmai csoportok, az állapotok kezelésére szakosodott egységek, és szakemberek látják majd el a pácienseket, akár genetikailag meghatározott betegségek szerint megosztva – vázolta fel Szócska Miklós a szerinte is sci-fibe illő jövőképet. Ennek megfelelően alakul át a képzés is, ahogyan az ágazatot szolgáló informatikai rendszer fejlesztésének is ehhez kell alkalmazkodnia. Az egészségpolitika alapvető szemlélete legalábbis ebbe az irányba visz.

Drága, de megéri

Sokba kerül a kialakítása, számottevőek a kapcsolódó kiadások, idő- és munkaigényes a felállítása, és a megtérülési ideje 4-7 év, mégis megéri befektetni az e-Healthbe. Erről beszélt a konferencián Guy Brandenbourger, aki az Európai Unió 27 tagországának egészségügyi informatikai rendszerét feltérképező vizsgálat eredményeiről számolt be. Az Unió 2004 óta finanszíroz az e-Healthhez kapcsolódó projekteket, akár az akut ellátásban, akár az e-recept bevezetésében nyújtva támogatást a tagállamokban.

Az Unió 27 országa között átlagosnak tekinthető hazánk teljesítmény az e-Healthben. A szakember kiemelte, hogy a telemonitoring rendszer Magyarországon igen fejlett, a betegek távfelügyelete más tagállamokban nem jellemző. Átlag feletti hazánkban a páciensadatok elektronikus felügyelete és a gyógyszerellátottság. Átlagosnak mondható Európában a teljesítményünk a sávszélesség és az e-recept tekintetében, ellenben más területeken gyenge az e-Health felhasználása a magyar egészségügyben.

Rendszerezett adatok

Megalapozott döntések és a költséghatékonyság alapját adják a megfelelően rendszerezett adatok az egészségügyben – vélekedett Gajdácsi József, az OEP főigazgató-helyettese, bár hozzátette, a Pénztár jelenleg olyan adatokat is rögzít, amelyeknek nincs finanszírozási jelentősége. Az OEP jelenleg a tételes finanszírozásban szereplő gyógyszerekről vezet regisztert, de év végére a jelentési rendszert kiterjesztik olyan nagyértékű eszközökre és beavatkozásokra, mint a pacemakerek és a transzplantáció.

Tervezik még a népegészségügyi szempontból jelentős kezelésekkel kapcsolatos adatgyűjtést is, ahogyan jövőre már a várólistás, nagy értékű operációk, a térdprotézis beültetések és gerincműtétek is lajstromba kerülnek. A most elérhető regiszterüknek 2363 felhasználója van, ebbe 80 intézmény jelent adatokat. A regiszter 23 szakmaspecifikus adatlapot tartalmaz – ezek bővülnek majd az említett eljárásokkal, beavatkozásokkal. A felületen jelenleg 24 beavatkozás számolható el, ám Gajdácsi József szerint az új jelentési rendszerre épülő tételes finanszírozási technikának a jövőben nagy jelentősége lehet.

A 3,8 millió járulékfizető mellett 9,6 millió biztosított ellátásáról kell gondoskodnia az OEP-nek, finanszírozva 120 millió orvos-beteg találkozást évente, elszámolva 360 millió vényt, amelyek mindegyikéről 8-10 adat kerül a Pénztárhoz. A rendszer működése során összegyűjtött adatok 11 terabyte-ot tesznek ki – mondta Bidló Judit, az OEP Gyógyszerár-támogatási Főosztályának vezetője a konferencián, hozzátéve hogy az adatokat megfelelő kritikával kell kezelni. Több esetben is bebizonyosodott, hogy az egy betegre kivetített, költséghatékonynak tűnő kezelés a kombinációs terápiákat is figyelembe véve már egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbban biztosítja az elvárható legnagyobb egészségnyereséget.

Az egészségpolitika színvonalát emeli, ha nyilvánosan is elérhetővé teszik a rendszerezett adatokat – vélekedett Szócska Miklós. Mint mondta, éppen ezért azon is dolgozik, hogy ebből a transzparenciából egyetlen egészségpolitikus se tudjon visszalépni, még akkor sem, ha kormányváltás történik.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2012-10-05

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Egészségügyi informatika otthon

Több telemedicina, kevesebb kórházi beteg?

Hírvilág

A gyógyszerbefogadási rendszer akadályainak lebontását szorgalmazzák az innovatív gyógyszergyártók

Amíg a környező, V4-es országokban átlagosan félévente születik döntés az új gyógyszerek befogadásáról, addig a magyar betegeknek átlagosan 635 napot kell erre várniuk, de előfordult, hogy 1038 napig tartott a folyamat. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a bürokratikus akadályok lebontására és megfelelő állami források biztosítására lenne szükség, ami magyar betegek ezreinek gyógyulásához, életminőségének javításához járulna hozzá.

Egészségpolitika

Akár egy éven belül hatékonyabbá lehetne tenni a gyógyszerkasszát

A versenygazdaság, de elsősorban a betegek életkilátásainak javítását célozza az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének legújabb, hárompontos javaslatcsomagja. Mert miközben a gyógyszer innováció forradalmát éljük, ennek hasznát a kelleténél sokkal kevésbé élvezhetjük itthon. Elsősorban a gyógyszerre fordított kiadások sokkal hatékonyabb, eredményesebb kihasználására tesznek ajánlásokat, de szorgalmazzák azt is, hogy a gyógyszeripar által fizetett adók az egészségügyi ellátás hatékonyságát növeljék.

Hírvilág

Minden a betegről egy helyen

Januártól akadozhat az ellátás az új számviteli törvény miatt

Hírvilág

További szűk esztendők jönnek

Kreatív gyógyszertámogatási technikákra van szükség