Hírvilág

Kólibaktérium terjeszti a járványt Németországban

2011. AUGUSZTUS 15.


Németországban nagy riadalmat okoz az Escherichia coli baktérium kiterjedt járványa, amely eddig három ember halálát okozta, és valószínűleg százakat megfertőzött.


Legalább 80 ember fogyasztotta el a fertőzött élelmiszer nyersanyagában lévő veszélyes EHEC törzsét az elmúlt két hétben, és további 350 gyanús esetről tudnak. 2010-ben egész évben összesen 1000 EHEC fertőzés történt.

A mostani járvány főként a fiatal nőket veszélyezteti, és az egyik elmélet szerint fertőzött saláta terjeszti a baktériumot. Bár a halálesetek pontos okát orvosi tesztekkel még nem állapították meg, mindhárom áldozat nő, ketten 80 éven felüliek, egy pedig 24 éves volt.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az E. coli baktérium természetes módon előfordul az emberi bélrendszerben, és legtöbb törzse ártalmatlan. Az emberi szervezetbe főként fertőzött élelmiszerek, például nyers vagy rosszul átsütött darált hús termékek és pasztörizálatlan tej fogyasztásával, valamint állatürülékkel fertőzött víz és élelmiszer, illetve ételkészítés során keresztfertőzés útján juthat. Az EHEC baktériumtörzs hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) okozhat, amely akut veseelégtelenséggel jár, és görcsök, stroke és kóma kialakulásához vezethet.

Reinhard Burger, a német Robert Koch Intézet szakértője elmondta, hogy az országban általában 50-60 HUS esetet tapasztalnak évente, a jelenlegi járvány alatt azonban már 80-ra nőtt az ilyen esetek száma. Burger hozzátette, hogy a járvány forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, de a magas esetszámot tekintve valószínűleg még több haláleset fog bekövetkezni.

A járványügyi szakértők szerint a járvány nem jellegzetesen egy korosztályt érint, és az EHEC törzsre nem jellemző módon főként a fiatal nőket sújtja.
Susan Huggett, a hamburgi Medilys laboratórium munkatársa azt javasolja mindenkinek, hogy kerüljék az előrecsomagolt vagy előre elkészített saláták fogyasztását, amelyekben előfordulhat a baktérium. Érdemes ugyanakkor betartani a szokásos higiéniai óvintézkedéseket is, például alaposan kezek kell mosni étkezés és főzés előtt.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2005;15(3klsz) A nosocomialis Gram-negatív patogének érzékenységének változása a meropenem és komparátorai iránt 2000-2004 között Két hazai, prospektív, multicentrikus felmérés adatainak elemzése
Összefogás az ország járványügyi biztonsága érdekében - Interjú dr. Visontai Ildikóval

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)