Hírvilág

Kiderült, miért főleg a gyerekeket, fiatalokat támadja a H1N1 vírus

2011. AUGUSZTUS 15.

Mint arról korábban beszámoltunk, az első nagyobb járványtani vizsgálatok egyik legfontosabb megállapítása, hogy az új influenza A-vírus (H1N1) esetében a fiatal népesség nagyobb arányú fertőzöttségét tapasztalták mind a mexikói, mind az amerikai adatok alapján. Ez arra utal, hogy a felnőttek már élvezhetnek valamiféle védettséget.

Az újabb vizsgálatok megerősítik ezt a feltételezést. Amerikai kutatók (Center for Infectious Diseases, CDC) olyan vérmintákat elemeztek, amelyek 2005 és 2009 között szezonális influenza ellen rendszeresen beoltott emberekből származtak (összesen 359 főtől). A vérminták rendelkezésre álltak a beoltás előtti és utáni időszakból is.

Kiderült, hogy a 60 év felettiekből származó, beoltás előtti minták harmada (33%-a) már tartalmazott olyan ellenanyag-molekulákat (antitesteket), amelyek képesek reakcióba lépni az új influenza A-vírussal. A fiatalabb korosztályban (18-64 éves korig) ez az arány csak 6-9% volt, míg gyerekektől vett mintákban egyáltalán nem voltak ilyen antitestek.

Az oltások után vett vérmintákat elemezve kiderült, hogy az oltás hatására a gyerekekben nem jelentek meg olyan antitestek, amelyek hatékonyak lennének az új influenza A-vírussal szemben.

A 60 év felettiekben nem emelkedett az új influenza A-vírussal szemben hatékony antitestek száma, a 18-64 év közötti korosztályban pedig az eleve alacsony érték csak a kétszeresére nőtt.

Következésképp:

- valószínűtlen, hogy az elmúlt évek szezonális influenzaoltásai védenek az új kórokozó ellen; a legújabb genetikai elemzések alapján ez nem is meglepő, mert az új vírus egy kulcsfontosságú részében mindössze 72-73%-ban hasonló a legutóbbi szezonális törzsekkel (utóbbiak között ez 97-98%);

- a gyerekek immunológiai szempontból teljesen naivak az új kórokozóval szemben;

- az idősebb korosztály az életkor növekedésével egyre magasabb (de még így is viszonylag alacsony) védettséget élvezhet; ennek oka az lehet, hogy még korábban, talán az 1950-es évekig visszamenően találkoztak olyan vírustörzsekkel (oltás vagy megbetegedés során), amelyek jobban hasonlítottak az új vírusra, mint az elmúlt évek szezonális törzsei;

- a fentiek ellenére sem biztos a védettség, ugyanis a kutatók hangsúlyozzák, hogy egyelőre csak laboratóriumi, nem élő közegben (in vitro) végrehajtott kísérleteket végeztek;

- mindezek alapján az új védőoltás gyors kifejlesztése kulcsfontosságú (a napokban felröppent dél-koreai bejelentést érdemben még nem erősítették meg).

A kutatók a Morbidity and Mortality Weekly Report című szaklapban számoltak be eredményeikről. A teljes cikk adatokkal az alábbi linken érhető el:

Forrás: Serum Cross-Reactive Antibody Response to a Novel Influenza A (H1N1) Virus After Vaccination with Seasonal Influenza Vaccine

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.