Hírvilág

Kialakuljon egy egészségre koncentráló kultúra

2012. JÚNIUS 29.Az emberi erőforrások minisztere szerint olyan időket élünk, amikor az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani, s az ilyen léptékű változások általában erős ellenállásba ütköznek, így volt ez annak idején a fertőtlenítés bevezetésekor is.

Balog Zoltán erről pénteken, a Semmelweis Ignác születésének 194. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt, ahol egészségügyi dolgozóknak adott át elismeréseket. A miniszter azt mondta: az, hogy ma kitüntetéseket nyújthatnak át, azt jelenti, hogy bármilyen nehéz helyzetben vannak, mégis vannak olyan emberek, akik helytállnak.

A miniszter kiemelte: fenntartható, magas színvonalú és igazságos egészségügyi ellátást alakítanak ki. Ennek keretében újra kell építeni a rendszert a megelőzéstől a speciális ellátásokig, a finanszírozástól a mentésig, a gyógyszerellátástól az egészségnevelésig.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szintén hangsúlyozta: az ágazatban dolgozók kitartása és hitvallása is közrejátszott abban, hogy a külső körülmények ellenére megőrizték az egészségügy működőképességét. Mindeközben eljutottak odáig, hogy bért emeljenek - hangsúlyozta, hozzátéve, ennek már a bérszámfejtése zajlik.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július elsejét az egészségügyi dolgozók ünnepnapjává. Július elsején, a Semmelweis-napon lép életbe az egészségügyi ellátás új rendszere. Az államtitkár elmondta: a következő időszakban kemény munka vár rájuk, hogy minél hamarabb megértessék, megtanulják az új rendszert. Ennek érdekében Szócska Miklós a jövő héten útnak indul, hogy országszerte személyesen is meggyőződjön arról, minden rendben van-e, teljesülnek-e az új rendszer működéséhez szükséges feltételek.

Szócska Miklós elmondta: az országot járva hallotta a panaszokat, de azt is látta, hogy komoly építkezés is van az országban. Több tucat intézmény újul meg, ellátási területeket fejlesztenek, céltudatosan szerveznek.

Az államtitkárság nem csupán az egészségügyi rendszerre, illetve a benne dolgozókra koncentrál, hanem arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy minél hamarabb kialakuljon egy egészségre koncentráló kultúra - szögezte le Szócska Miklós. Mint megjegyezte, már zajlanak az egyeztetések arról, hogy az iskolai oktatásban is téma legyen az egészség fontossága.MTI 2012. június 29., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma