Hírvilág

Jeanne d\'Arc szerelmei

2013. JÚLIUS 10.


Jeanne d\'Arc történetét három izgalmas változatban kínálják a július 19-én kezdődő Salzburgi Ünnepi Játékokon a fesztiválközönségnek: Schiller romantikus drámáját, Walter Braunfels 20. századi zeneszerző operáját és Verdi Giovanna d\'Arco című zenedrámáját, utóbbit Anna Netrebkóval a főszerepben tűzik műsorra.

A Deutsches Theater Berlinnel koprodukcióban színre kerülő Az orleans-i szüzet az ismert rendező, Michael Thalheimer viszi színre, aki azt a kérdést tartja alapvetőnek a fesztivál honlapja szerint, hogy: ki az a Jeanne d\'Arc. Schiller színműve ugyanis történelmileg pontatlan, az ő Johannája harcos, aki dicsőséggel a csatatéren hal meg. Szemben a valósággal: bár a Franciaország és Anglia közti trónviszályban a katonák élére állt, Jeanne nem ölt, és miután boszorkánysággal vádolták, megégették.

A salzburgi Landestheaterben a július 28-i premieren Kathleen Morgeneyernek kell azt az egyszerű parasztlányt életre keltenie, akinek a lelkében az üdvösség vágya és a hazája iránti szeretet kél versenyre.
Walter Braunfels a weimari köztársaság idején Richard Strauss és Franz Schreker mellett a legsikeresebb zeneszerzők közé tartozott, Fritz Busch, Hans Knappertsbusch, Otto Klemperer, Bruno Walter és más híres karmesterek vezényelték a műveit.
A náci hatalomátvétel után azonban műveit betiltották, kölni főiskolai állásából felmentették. A Bodeni-tó melletti Überlingben telepedett le. Operájának szövegkönyvét maga írta, az 1431-es periratok alapján. Az 1943-ban komponált darabot 2001-ben Stockholmban jóval a szerző halála után (1954) koncertszerűen adták elő, majd 2008-ban Berlinben játszották.

A késő romantikus stílusú zene a háború utáni avantgárd zenei életben nem volt elég \"cool\" - írja a fesztivál honlapja. 2010-ben azonban Manfred Honeck \"felfedezte\", és Juliane Banséval a címszerepben lemezre vette. A CD 2011-ben elnyerte az Echo Klassik díjat a világpremier kategóriában. Honeck vezényli az augusztus elsejei salzburgi előadást, amelyben ismét Juliane Banse lesz Jeanne.

A 19. században az újjászerveződés, a risorgimento korszakában Jeanne d\'Arc alakja több itáliai komponistát - például Pacinit, Vaccait - is megihletett. A 200 éve született Verdi számára Temistocle Solera írt szövegkönyvet Schiller drámája alapján.

Ebben az operában erotikus szenvedély ébred a szűzben VII. Károly francia király iránt. Solera azért alakította így a librettót, hogy a szoprán csillagnak, Erminia Frezzolininek kedvezzen. Verdi pedig 1844-45-ben szélesen áradó dallamokat komponált, sok finom díszítéssel. Bár az Ernanival és a Nabuccóval Verdi már újítónak számított, a Giovanna d\'Arcóval visszatért a melodrámák világába.
Frezzolini méltó utódja, Anna Netrebko játssza Giovannát, Giacomót, az apját Plácido Domingo énekli, VII. Károlyt pedig Francesco Meli. Paolo Carignani vezényli az augusztus 6-i premiert.


2013. július 9., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Hírvilág

Üzenetek a matrac-sírból Heinrich Heine és a sclerosis multiplex

Heine mindig beteg volt. Ha nem volt beteg, betegnek érezte magát.

COVID-19

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

Az European Society of Intensive Care Medicine and the Society of Critical Care Medicine jelentette meg 2020-ban az Intensive Care Medicine-ben a Surviving Sepsis Campaign (SSC): Guidelines on the management of critically ill adults with cooronavirus disease 2019. (COVID-19) című irányelvét 36 nemzetközi szerző, mikrobiológusok, infektológusok, intenzív terápiás és sürgősségi szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók és egészségpolitikusok részvételével.

Gondolat

A gyógyító alkotói láz – Beszélgetés M. Kecskés András pantomimművésszel

A pantomim, a mozgásművészet és színházművészet elemeit egyesítem. Például jellegzetes pantomimes eszközöket használok elvont fogalmak kifejezésére. Egyszerű példát említve, pantomimes alaptechnika a súly cipelésének megjelenítése, de ezt a lélek mázsás súlyának kifejezésére is lehet használni.