Hírvilág

Ízletes étkek és az emlőrák-prevenció

2011. AUGUSZTUS 15.

Úgy tűnik, hogy a gombák és kivonataik, valamint a zöld teában található polifenolok emlőrák ellenes hatásúnak. Kínában a gombák és a zöld tea is alapélelmiszer, itt az emlőrák incidenciája négy-ötször kisebb, mint az a fejlett országokban jellemző. Lehetséges, hogy ezek az étkezési szokások a felelősek részben a kisebb arányokért?

Egy új, az International Journal of Cancer-ben közölt vizsgálat szerzői összehasonlították ezer, újonnan diagnosztizált emlőrákban szenvedő nő és ugyanennyi egészséges, életkor szerint illesztett nő étrendjét Hangzhouban (Kína). A résztvevők egy alkalommal kérdőívet töltöttek ki, amelyben rákérdeztek egyes ételek, például a szárított és nyers gomba, valamint a zöld tea fogyasztására.

Az emlőrákban szenvedő nők kevésbé voltak képzettek, kisebb valószínűséggel szedtek orális fogamzásgátlót vagy alkalmaztak hormonkezelést, és nagyobb valószínűséggel voltak passzív dohányosok vagy emlőrákos nők egyenes ági hozzátartozói, mint a kontrollszemélyek. Az e tényezők szerint korrigált elemzés eredményei szerint mind a premenopauzás, mind a menopauza utáni nők közül a szárított vagy friss gomba fogyasztásában a legfelső kvatilisbe tartozók esetében volt a legkisebb az emlőrák kockázata: a gombát nem fogyasztó nőkhöz képest a naponta legalább 10 g friss gombát fogyasztók esetében az emlőrák korrigált esélyhányadosa 0,34-nak adódott, a napi legalább 4 g szárított gombát fogyasztók esetében pedig a korrigált esélyhányados 0,50 volt.

A gombafogyasztásnak az emlőrák kockázatára kifejtett hatása dózisfüggő volt. A friss vagy szárított gombán kívül a zöld tea fogyasztása additív, dózisfüggő módon befolyásolta az emlőrák kockázatát. A zöld teából és friss gombából legtöbbet fogyasztó nők esetében 0,11-nak találták a korrigált esélyhányadost, és 0,18-nak a legtöbb zöld teát és szárított gombát fogyasztók esetében.

Mivel a tápanyagok fogyasztási gyakoriságára vonatkozó kérdőív 100 kérdésből állt, nem valószínű, hogy a felidézésből eredő torzítás befolyásolta volna ezeket az eredményeket. Szerepet játszhattak viszont ismeretlen zavaró tényezők, és lehet, hogy ez a hatás csak a kínai, illetve az ázsiai származású nők esetében lép fel. Nehéz meghatározni az ilyen étrendi vizsgálatok eredményeinek a klinikai jelentőségét: Tanácsoljuk a nőknek, hogy egyenek gombát, és igyanak zöld teát, hogy csökkentsék az emlőrák kockázatát? Az összefüggés izgalmas – és biológiailag ésszerű – de további információkra van szükségünk, mielőtt ilyen diétás tanácsokat adnánk.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Int J Cancer 2009 Mar 15; 124:1404.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Emlőrák: szűrés = túldiagnosztizálás?

A lakosságszintű mammográfiás szűrés együtt jár az emlőrák nagyobb incidenciájával, a túldiagnosztizálás becsült aránya több mint 50%.

Hírvilág

Súlyos ózonszennyezést okozott a légszennyezés elleni harc Kínában

Mintegy 40 százalékkal csökkent a levegőben lévő szálló por (PM2,5) koncentrációja a kelet-kínai városokban azóta, hogy a kínai kormány 2013-ban szigorú intézkedéseket rendelt el a légszennyezés elleni harcban, ám a drámai mértékű csökkenés megváltoztatta a légkör összetételét és súlyos ózonszennyezést idézett elő.