Hírvilág

Influenzajárvány Május 7-i hírek

2011. AUGUSZTUS 15.

Lengyelországban, illetve Svédországban a hatóságok szerdán megerősítették az első új típusú influenzás megbetegedést az országban.

Lengyelországban egy nőnél azonosították a H1N1 vírust, aki nemrégiben tért vissza az Egyesült Államokból - közölte Ewa Kopacz egészségügyi miniszter.

A svéd hatóságok is megerősítették az első bizonyított esetet a skandináv országban. A svéd Fertőző Betegségek Intézete szerdán közölte, hogy egy nemrégiben az Egyesült Államokban járt nőnél volt pozitív a teszt. Az ötvenes éveiben járó asszony azóta felépült.

Az intézetben közölték: elővigyázatosságból influenza elleni szerrel kezelték azokat, akik a nővel kapcsolatba kerültek, de senkinél sem tapasztalták a fertőzés jelét. A skandináv országokban ez volt a második új típusú influenzás megbetegedés, az elsőt május 1-jén észlelték Dániában.

Eddig 44 halálos áldozat

A korábbi 31-ről 42-re emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak száma Mexikóban, ahonnan a járvány kiindult - közölte szerdán José Ángel Córdova egészségügyi miniszter. A hatóságok 1070 megerősített esetet tartanak nyilván. A miniszter hozzátette: az újabb biztos megbetegedések a korábbi gyanús esetek közül kerültek ki.

Az Egyesült Államokban az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint szerdára 642 H1N1 fertőzést regisztráltak 41 szövetségi államban, és két halálos áldozata van a betegségnek.

Kanadában Leona Aglukkaq egészségügyi miniszter bejelentette, hogy első ízben sikerült meghatározni a H1N1 vírus DNS-szekvenciáját, ami megkönnyítheti a védőoltás kifejlesztését. A kanadai Közegészségügyi Hivatal winnipegi mikrobiológiai laboratóriuma most fejezte be a vírus Mexikóból, a kanadai Ontario és valamint Új-Skócia tartományokból származó három izolátum genetikai szekvenciájának (bázissorrendjének) meghatározását.

Észak-Koreában karanténba zárják az országba belépő külföldieket, főként azokat, akik a fertőzés által érintett térségekből érkeznek - mondta a KNCA észak-koreai hivatalos hírügynökségnek Pak Mjong Szu, az óvintézkedésekért felelős magas rangú egészségügyi illetékes.
Pak szerint Észak-Koreában még senkit sem fertőzött meg a H1N1 vírus, azt viszont nem közölte, hány külföldit tartanak egészségügyi megfigyelés alatt, és milyen nemzetiségűek vannak közöttük.

A brunei hatóságok megerősítették, hogy a repülőtér közelében lakásokban karanténba helyeztek mintegy 200 brit katonát, akik közül hárman influenzás tüneteket mutattak. A vizsgálat kimutatta, hogy a három katona nem fertőződött meg a H1N1 vírussal - közölte az brunei egészségügyi minisztérium. A katonák hadgyakorlatra utaztak a délkelet-ázsiai országba Nagy-Britanniából Hongkongon keresztül, ahol már volt új típusú influenzás megbetegedés.

A WHO nem javasolt utazási korlátozást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője bejelentette: a szervezet magyarázatot kért egyes országoktól a vírus terjedésének megakadályozására tett intézkedései miatt. Gregory Hartl sajtótájékoztatóján elmondta: azoknak az országoknak kell magyarázatot adniuk, amelyek a WHO előírásaitól nagy mértékben eltérve akadályozzák a szabad mozgást.

A WHO nem javasolt utazási korlátozásokat, de számos ország korlátozza a fertőzést kimutatott országokba való utazást. Kína mintegy száz mexikói állampolgárt karanténba zárt, majd kiutasította őket az országból.

Japán médiajelentések szerint miközben a japán kormány a leghatározottabb intézkedéseket készül hozni a H1N1 vírus ellen, a kórházak és más egészségügyi intézmények még az egyszerű influenzában szenvedő pácienseket sem akarják felvenni. Maszuzoe Joicsi egészségügyi miniszter szerdán Tokióban élesen bírálta, hogy orvosok gyakran olyan beteget sem kívánnak ellátni, akik nem jártak fertőzött országokban. A tokiói polgármesteri hivatal mintegy száz ilyen esetről tud.

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog.

Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

Járványügyi zöld szám

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.

COVID-19

A 2019-es koronavírusos megbetegedések (COVID-19) súlyosságának becslése nagy betegszámon alapuló modell alapján

Az elmúlt hónapokban a koronavírussal (COVID-19) összefüggésbe hozható megbetegedések és halálozások statisztikai értékelésének eredményei nagyon tág határok közt mozogtak. Egyetlen olyan átfogó tanulmány sem jelent meg, amely független szempontok alapján objektív képet adott volna a betegség természetrajzáról. A Lancet „Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis” című tanulmánya ezt a hiányosságot igyekszik pótolni.