Hírvilág

Hogyan védekezzünk kánikula idején?

2011. AUGUSZTUS 15.

A tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; de elsősorban az idősek-, a gyermekek- és a fizikai munkát végzők szervezetére van rossz hatással.

Az időseknél a tartósan magas hőmérséklet egyebek mellett szív-, érrendszeri panaszokat okozhat. Az idős embereknek könnyen felborul a folyadékháztartásuk, kiszáradás (dehidratáció) jelentkezhet. Ez következményes elektrolitzavarhoz, sav-bázis egyensúly felborulásához vezethet. Jellemző a száraz, turgor nélküli bőr, a szapora, könnyen elnyomható pulzus. A viselkedés zavarttá, nem adekválttá válhat, a beteg könnyen kollabálhat. A tünetek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! Létfontosságú a folyadék (és ásványi anyag) pótlás!

Alapszabályként elmondható, hogy nagy nyári hőség idején a szervezet folyadékigénye (testtömegtől függően) 3,5-5 liter, melynek jelentős részét ivás útján célszerű bevinni.
Érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is. Néhány általánosan elfogadott tanács:

- Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a terhelő fizikai munkát; zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel!

- Semmiképp sem hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, hiszen az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel, s a benne ülők hőgutát kapnak!

- Ne hagyjunk a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak!

- Felhevült testtel ne ugorjunk hideg vízbe, ne ússzunk teli hassal vagy ittasan!

- A munkába, vásárlásba indulók mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról, napvédő krémek és fejfedő viseléséről, a munkahelyeken próbáljanak megfelelő szellőzést, árnyékot biztosítani!

Ha már megtörtént a baj - avagy a hőkimerülés, a hőpangás és a hőguta tünetei

Vízhiányos hőkimerülés: az állapotot leginkább a nagyfokú szomjúságérzés, erőtlenség, gyengeség, bágyadtság jellemzi. A pulzus szaporábbá válik, légszomj, a látással és hallással kapcsolatos problémák alakulnak ki. A bőr száraz, könnyen ráncba emelhető.

Sóhiányos hőkimerülés: ilyenkor az agy mérsékelt duzzadása miatt fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet. A beteg ingerlékeny, bágyadt lehet; a pulzus szaporává, szabálytalanná válhat. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások alakulnak ki elsősorban a kezek, a lábak és a hasfal izomzatában.

Hőpangás: nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus a legjellemzőbb. A beszéd és a járás zavara mellett izomgörcsök is kialakulhatnak.

Hőguta: 3 jellegzetes tünete van. A verejtékezés hiánya, a test maghőmérsékletének progresszív és jelentős emelkedése (39 fok fölé, de elérheti a 41 fokot is), eszméletvesztés. Ezen tünetek kialakulását jelezheti a koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat, majd kifejezett kábultság. A beteg feje fájhat, szédülhet, hányinger és hányás jelentkezhet.

A legfontosabb természetesen ezen betegségek megelőzése, a megfelelő védekezésre történő felkészülés. Ha bárkinél már csak a rosszullét első jelei is jelentkeznek, az igyekezzen hűvösebb helyre menni, igyon és pihenjen a tünetek enyhüléséig, súlyos esetben pedig mindenképp forduljon orvoshoz! Hőgutagyanús esetben azonnal hívjunk mentőt, mivel a beteg kezelése intenzív osztályos hátteret igényel!

Forrás: ÁNTSZ

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Négy dolog, amelytől az idős elme éles maradhat

A mozgás, a képzettség, a nem dohányzás és a szociális aktivitás idős korban is segíti a tiszta gondolkodást - állapították meg kutatók a Neurology című szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmányukban.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.