Hírvilág

Hetvenévesek a Napútban

2013. DECEMBER 18.


Újra, immár tizenhetedik alkalommal vehetik kézbe az érdeklődők a Napkút Kiadó szokásos év végi kiadványát, amely egyfajta életkalendáriumnak is tekinthető. A Napút folyóirat a magyar tudományos és művészeti élet 72 olyan kiválóságát gyűjtötte össze, akik jövőre töltik be 70. életévüket és ebből az alkalomból visszatekintenek életútjukra.

A különleges lapszámban olvasható mások mellett Apáti Miklós József Attila-díjas költő; Doncsev Toso szociológus, kisebbségi szakember, író; Farkas Árpád József Attila-díjas erdélyi magyar író; Huszti Péter Kossuth-díjas színművész;, Monspart Sarolta tájfutó; Pogány Judit Kossuth-díjas színművész; valamint Terebess Gábor író, műfordító, keramikus egy-egy írása.

Az első ilyen jellegű lapszám ötlete Bognár Antal szerkesztőtől született és az 1928-as nemzedékkel foglalkozott. Szilágyi György Hanyas vagy? című írása adta akkor az ötletet a sorozathoz.

"A legelső elképzelés az volt, hogy mindenekelőtt a magyar művészeti és tudományos élet kiválóságait keressük meg, tehát írókat, képzőművészeket, színészeket, előadóművészeket és a különböző tudományterületeken kutató legjobbakat. Az idők során ez annyiban változott, hogy olykor, nem nagy számban híres sportolókat, közéleti személyiségeket is meginvitálunk az összeállításba" - tette hozzá Szondi György.

A főszerkesztő összegzése szerint az eddigi tizenhét év alatt 1156-an szerepeltek a Napút év végi kiadványában, a most megjelent lapszámban az 1944-ben születettek találhatóak 70 soros summájukkal születési dátumok szerint besorolva.
Az idei évfordulós lapszám szereplői az Óbudai Társaskörben pénteken találkoznak, az est házigazdája Tarján Tamás irodalomtörténész lesz.


2013. december 17., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok