Hírvilág

Hárommilliárdos uniós támogatást nyert el a Debreceni Egyetem

2013. ÁPRILIS 11.
Az elkövetkező két évben ebből az összegből megújítja szervezetét, működését, szolgáltatásszervezését az egyetem, bővül a zöldenergiaipar-tudásbázis, élelmiszer-ágazati kutatóközpont jön létre, és kialakítanak egy új élelmiszervédjegy-hálózatot is - ismertette a professzor.

Két projektet - az élelmiszerbiztonsággal, illetve a zöldenergiával összefüggő programot - további öt hazai felsőoktatási intézménnyel együttműködve valósítanak meg.
Jávor András, az Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés című, csaknem 1,6 milliárd forint támogatottságú projekt szakmai vezetője elmondta: a pályázat lehetőséget teremt az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia területén folytatott képzés és kutatás összehangolt, egyidejű fejlesztésére.

A projekt keretében létrehozzák és közösen működtetik az élelmiszerkutató, marketing és szolgáltató tudásközpontot, csaknem 150 oktatási anyagot készítenek, emellett kidolgoznak egy, a hungarikum védjegyhez kapcsolódó jelölést, amelynek megszerzése "egyetemes" garanciát jelent majd az élelmiszerek minőségét illetően - közölte a projekt szakmai vezetője.

Szűcs Edit, a DE műszaki karának dékánja egy másik, a zöldenergiára vonatkozó felsőoktatási együttműködésről szóló projekt szakmai vezetője kifejtette: kutatási, oktatási és szolgáltatási tevékenységük összehangolásával, egy virtuális intézet létrehozásával bővíti zöldenergiaipar-tudásbázisát közösen az elkövetkező két évben csaknem 1 milliárd 300 millió forintos pályázati forrásból öt hazai felsőoktatási intézmény: a Debreceni Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A harmadik nyertes projekt a DE önálló fejlesztési terve, amelynek során megújítja szervezetét, működési folyamatait, szolgáltatásszervezését az egyetem annak érdekében, hogy a jelenleginél költséghatékonyabban és magasabb minőségben működtethető, fenntartható intézménnyé váljon.

Bács Zoltán, a DE gazdasági főigazgatója, a projekt szakmai vezetője jelezte: a változások várhatóan ellensúlyozzák majd a hallgatói létszám csökkenése miatti bevételkiesést, egyben versenyelőnyt biztosítanak mind hazai, mind nemzetközi téren.

Elmondta: az elkövetkező két évben az Európai Unió csaknem 875 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés célja, hogy az intézmény növelje népszerűségét a hallgatók körében, szorosan illeszkedve a társadalmi-gazdasági elvárásokhoz, illetve az intézmény adottságaihoz és hagyományaihoz. A nemzetközi képzés bővítésével, valamint a hallgatók tanulmányi előmenetelét és munkaerő-piaci érvényesülését támogató szolgáltatások fejlesztésével az intézmény várhatóan erősítheti beiskolázási potenciálját és növelni tudja képzési eredményességét, sikerességét is.
MTI 2013. április 11., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.