Hírvilág

Hallásjavító eszköz a fogakon

2011. AUGUSZTUS 15.


A fogakon keresztül közvetíti a hangokat az a hallási segédeszköz, melynek jóváhagyták használatát Európában. A SoundBite névre keresztelt készülék az állkapocscsonton át juttatja a hangokat a belsőfülbe. A felső őrlőkre illesztik rá és minden egyes szerkezetet egyedileg készítenek el leendő tulajdonosa számára.

A brit Siketek Királyi Nemzeti Intézete (RNID) felhívta a figyelmet arra, hogy nem minden halláskárosult számára lehet megfelelő az eszköz. Míg a hagyományos hallókészülékek a levegő vezetőképességét használják a hangerő növelésére, a SoundBite másféle megközelítéssel működik: a csontok segítségével. Először is a sérült fül mögé helyezett apró mikrofonok hálózata felveszi a környezetből származó hangokat, majd kiszűri belőle a zajokat. A hang vezeték nélkül kerül a szájba ültetett eszközbe. Az eszköz vibráló jelzést ad le a fogakba és a csontokba, mely közvetlenül a cochleába, azaz a belső fül hallásért felelős részébe jut. A közép-és külsőfület elkerüli a folyamat. Akik fél fülükre siketek, azok így mindkét fülükre hallhatnak segítségével. A rendszert gyártó cég, a Sonitus Medical elmondta, hogy ez az első olyan, csontot közvetítő közegként használó szerkezet, melyet nem sebészeti úton kell a beteg szervezetében elhelyezni.

Csak Nagy-Britannia területén mintegy 9 millió siket és halláskárosult él. Az RNID szerint csak 6 milliónak van szüksége gyógyászati segédeszközre, de közülük csak 2 millió használja azt. Sokan esztétikai okból tartózkodnak viselésétől, mások nem tudják megbeszélni a háziorvosukkal, hogy írja fel receptre, mondta el Angela King, az RNID vezető audológiai tanácsadója. Nincs rá semmilyen garancia, hogy az Egyesült Királyságban majd kitörő lelkesedés fogadja, tette hozzá. „Ránézésre sem lehet valami kényelmes viselni. Aki nem szereti a hagyományos segédeszközöket, annak ez sem nyeri majd el a tetszését, mert itt is kerül valami a fül mögé” - mondta Ms King.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A növekedési faktorok alkalmazása lehet a süketség ellenszereLAM (Lege Artis Medicinae) - 2002; 12(4) A süketség gyógyításának hazai eredményei és perspektívái: a cochleralis implantációLAM (Lege Artis Medicinae) - 2005; 15(8-9) Hallókészülékes rehabilitáció gyermek és felnőttkorban Indikációk, lehetőségek, gondozásLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(10) Beethoven betegségei

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.