Hírvilág

Halálos bőrrákprevenció tretinoinnal

2011. AUGUSZTUS 15.

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy a nem melanoma típusú, napfény által okozott bőrrák kockázatát esetleg csökkenteni lehetne retinoidokkal.

Az Amerikai Egyesült Államok veteránügyi minisztériuma által támogatott vizsgálatban most placebokontrollos, kettős vak módon értékelték a 0,1% tretinoint tartalmazó krém hatásosságát és biztonságosságát a bőrdaganatok szempontjából veszélyeztetett, átlagosan 71 éves háborús veteránok körében. A betegeknek a krémet naponta 1-2 alkalommal kellett az arcukra és a fülükre kenni, 2–6 éven keresztül.

A vizsgálatot a tervezett időpont előtt meg kellett szakítani, mert a biztonságosságot ellenőrző bizottság megállapította, hogy a tretinoinnal kezelt csoportban szignifikánsan, 50%-kal több beteg halt meg, mint a kontrollcsoportban (p<0,01).

A halálozás növekedése váratlanul érte a kutatókat, mert nem lehetett arra számítani, hogy ilyen kis bőrterületről számottevő mennyiségű tretinoin szívódik fel.

Továbbá, nem találtak összefüggést a halálozás és a krém alkalmazásának gyakorisága, sem a betegek által elhasznált tubusok száma között. A tretinoinnal kezelt alanyok esetében szignifikánsan nagyobbnak találták a vascularis, a légúti és a mellkasi betegségek miatti halálozást, de nem növekedett a szívinfarktus, a stroke és a krónikus obstruktív tüdőbetegség miatti halálesetek száma.

Tretinoint tartalmazó kenőcsöket világszerte használnak, évtizedek óta, és nem tapasztaltak ezekkel kapcsolatos nagyobb halálozást. Nem vizsgálták viszont a hosszú távú kezelést idősek körében. A vizsgálat alanyai szinte csak férfiak voltak, míg a valóságban főleg nők használnak tretinoinkrémet, és könnyen lehetséges, hogy rájuk nem érvényes a férfiak körében megfigyelt hatás.

A szerzők véleménye szerint nem áll fenn ok-okozati összefüggés a tretinoin és a halálozás között. Mindazonáltal az ilyen készítményt rendelő orvosoknak most már mérlegelniük kell ezt a lehetőséget is, főleg, ha idős betegeket akarnak hosszú távon tretinoinnal kezelni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Arch Dermatol 2009 Jan; 145:18.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.

Hírvilág

Lokalizált prosztatarák: felesleges a kezelés?

Kevéssé agresszív prosztatatumorra utaló szövettani lelet esetén megfelelő választás a beteg megfigyelése, kezelés nélkül.