Hírvilág

Hajlamosak a stroke-ra a HIV-pozitív betegek

2011. AUGUSZTUS 15.


A HIV fertőzöttek háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek el agyi érkatasztrófát – derül ki egy friss tanulmányból, melynek hatására a szakértők felvetik a kérdést, vajon ezért a retrovírus elleni gyógyszereket lehet-e hibáztatni.

A Neurology szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az Egyesült Államokban élő HIV-pozitív betegek körében a stroke-kal kapcsolatos kórházi kezelések száma az elmúlt évtizedben 67 százalékkal nőtt, mialatt az általános népesség körében hét százalékkal visszaesett.

A kutatók az elmúlt tíz év összes stroke-kal összefüggő kórházi kezelését megvizsgálták az Egyesült Államokban, és kimutatták, hogy összességében ez a szám az évtized alatt 71 742-vel csökkent. A HIV fertőzöttek körében azonban 537-tel több agyi érkatasztrófát regisztráltak ugyanebben az időszakban. A HIV-pozitív betegek esetében egy bizonyos típus, az ischaemiás stroke gyakorisága nőtt, melyet az agyban kialakuló vérrögök okoznak. Az ischaemiás stroke a leggyakoribb típus.

„A HIV fertőzöttek körében a stroke átlagosan a páciensek 50-es éveiben fordul elő, ami sokkal alacsonyabb életkor, mint a HIV-negatívak esetében” – nyilatkozta Bruce Ovbiagele, a Kaliforniai Egyetem idegtudományi professzora. „Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a HIV vagy a HIV elleni kezelések közvetlen összefüggésben állhatnak a stroke előfordulásával.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a retrovírus elleni kezelés a halálozási arány „óriási visszaesését” eredményezte a HIV fertőzöttek körében, annak ellenére, hogy a szegény országokban élő betegek gyakran nem tudják megfizetni a gyógyszereket. A WHO és a UNAIDS adatai szerint az összesen 33,3 millió HIV fertőzött közül legalább 14,6 millió szorult retrovírus elleni kezelésre 2009-ben világszerte.

„Bár ezek a terápiák nagymértékben megnövelték a várható élettartamot, azonban a stroke-kal összefüggő kockázati tényezők jelenlétét is” – állítja Ovbiagele. „A másik lehetőség az, hogy a HIV vírus hosszan tartó behatása, amely a kedvezőbb túlélésnek köszönhető, még alacsony vírusterhelés esetén is lehetővé teszi, hogy a vírus növelje a stroke kockázatát.”

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Harc a szélütés ellenHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.