Hírvilág

Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet koordinál majd

2012. AUGUSZTUS 15.Hamarosan felállhat a minőségügyi szakfőorvosi és szakterületi vezetői hálózat, amely az egészségügyi tevékenység minőségének értékeléséért, fejlesztéséért és a betegbiztonság szempontjainak érvényesítéséért felel majd - derül ki a kormány honlapján közzétett rendelettervezetből.

Az Országgyűlés június 18-án fogadta el az egészségügyi salátatörvényt, amelyben rögzítették az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségének alapvető feltételeit, s egyúttal előírták, hogy az egészségügyi rendszer teljesítményét értékelik a jövőben.

A most nyilvánosságra hozott rendelettervezet szerint - amelyet jövő szerdáig lehet véleményezni - az egészségügyi ellátásokkal összefüggésben a szakmai tevékenység minőségértékelését, a minőségfejlesztési feladatok koordinálását, szakmai irányítását, dokumentálását, a betegbiztonság szempontjainak érvényesítését a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) látja el. A GYEMSZI ezen feladatai ellátása érdekében működteti a minőségügyi szakfőorvosi és szakterületi vezetői hálózatot.

Ez a hálózat állandó és eseti minőségügyi szakfőorvosokból, illetve nem orvosi területen minőségügyi szakterületi vezető képviselőkből áll. A tervezet értelmében szakterületenként kineveznek minőségügyi vezető szakgyógyszerészt, szakpszichológust, dietetikust, ápolót, védőnőt, kórház-higiénikust, gyógytornászt. Továbbá az egészségügyi szakmai kollégium működéséről szóló rendeletben felsorolt tagozatonként - az egészségügyi informatika, a menedzsment és egészség-gazdaságtan, a megelőző orvostan és népegészségügy, valamint az ipari gyógyszerészet szakterületek kivételével - egy állandó minőségügyi szakfőorvost, illetve szakterületi vezetőt kell megbízni.

A minőségügyi szakfőorvos, illetve szakterületi vezető a többi között képviseli és közvetíti szakterületén a minőségügyi alapelveket és követelményeket, részt vesz a szakmai irányelvek előkészítésével kapcsolatos feladatok ellátásában. Ezek mellett úgynevezett kockázatelemzési tevékenységet végez, közreműködik a betegbiztonsági, illetve egészségügyi ellátási problémák kivizsgálásában, s jelzi - szükség szerint megoldási javaslattal - az ellátás szakmai minőségét és a betegbiztonságot érintő problémákat, beavatkozást igénylő ügyeket a GYEMSZI-nek. A minőségügyi szakfőorvos, illetve szakterületi vezető eseti feladatairól jelentést, állandó feladatairól évente beszámolót készít.

A helyszíni minőségértékelés során a minőségügyi szakfőorvos, illetve szakterületi vezető és a GYEMSZI közreműködő kormánytisztviselője - az adatvédelmi jogszabályokban meghatározottak figyelembevételével - jogosult a berendezéseket, műszereket és más tárgyi eszközöket, valamint a betegellátási és munkafolyamatokat megtekinteni és megvizsgálni, továbbá az egészségügyi ellátásban közreműködő valamennyi dolgozótól és a betegektől akár szóban, akár írásban kérhet adatot, felvilágosítást, illetve tehet fel nekik kérdéseket.

Ha a minőségügyi szakfőorvos, illetve szakterületi vezető feladatainak ellátása során a betegbiztonságot vagy az ellátás szakmai minőségét súlyosan veszélyeztető gyakorlatot vagy hiányosságot észlel, köteles azt közvetlenül jelezni a GYEMSZI-nek - olvasható a rendelettervezetben.MTI 2012. augusztus 14., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma