Hírvilág

Gyógyszerellátás veszélyben

2012. MÁJUS 18.A gyógyszertárak működését és így a lakossági gyógyszerellátást veszélyeztethetik a Széll Kálmán Terv 2.0 forráskivonásai - hívta fel figyelmet Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Szerdán az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ellenőrző albizottsági ülésén Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője azt mondta: a Széll Kálmán Terv elfogadott irányelveinek értelmében a jövő évi gyógyszerár-támogatásban további 77 milliárd forintos megtakarításra lesz szükség.

Ennek kapcsán Hankó Zoltán kifejtette: a gyártói befizetésekkel együtt 2011-ben még 376 milliárd forintos gyógyszer-támogatási kassza ebben az évben 267 milliárd forintra zsugorodik. A Széll Kálmán Terv első változatában további 37, majd a Széll Kálmán Terv 2.0-ban még 40 milliárd, összesen 77 milliárdos forráskivonást ír elő 2013-ra. Ezt azt jelenti, hogy két éven belül csaknem megfelezik a gyógyszertámogatásra költhető összeget.

Hankó Zoltán azt mondta: tudja, hogy a Széll Kálmán Tervnek nem az a célja, hogy a patikáktól vonjon el forrásokat, de a gyógyszerkasszát érintő intézkedések a gyógyszertárakon fognak lecsapódni, és ez a lakosság gyógyszerhez jutását is veszélyeztetheti. A kamara elnöke szerint a Széll Kálmán Terv forráskivonása kétféle következménnyel járhat. Az egyik a hatósági árak bevezetése, ezt a kamara elnöke szerint a gyártók nem fogják vállalni. A másik a gyógyszerek térítési díjainak jelentős, akár nyolcvanszázalékos emelkedése lehet, ez viszont a betegek szempontjából vállalhatatlan.

Mint mondta, az MGYK legutóbbi küldöttközgyűlésén is leszögezték: aggasztónak tartják a Széll Kálmán Terv 2.0 gyógyszertámogatásokkal összefüggő javaslatait, amelyek "szakmailag és gazdaságilag nem alátámasztott további jelentős forráskivonásokat írnak elő 2012-re és 2013-ra".

Az erről szóló, a küldöttek által egyhangúlag elfogadott állásfoglalást eljuttatták az erőforrás-minisztérium akkori és jelenlegi vezetőinek, Réthelyi Miklósnak és Balog Zoltánnak, valamint Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak és apparátusának is - mondta az MGYK elnöke.

Mint kiemelte, a hivatalos mérlegadatok szerint a gyógyszertárak negyede évek óta veszteségesen működik, 350, gyógyszertárat működtető patikai vállalkozás már rég felélte vagyonát, és a körbetartozás mértéke meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét. Kitért arra is, hogy a generikus ösztönzőprogram révén - a várakozásokon felül - csaknem az összes patika (2421) részesül valamilyen kompenzációban.

Hankó Zoltán elmondta, hogy a negyedévre szánt 900 millió forintos összegből nyújtott támogatás kifizetése a jövő héten megkezdődhet. A patikák többsége 200 ezer és 500 ezer forint közötti összegre számíthat. A legkevesebbet, 50 ezer forintnál alacsonyabb összegű támogatást 22 gyógyszertár kapja, kilenc patika viszont egymillió forint feletti kompenzációban részesül.

Megjegyezte, hogy a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) készítmények elterjedését célzó egészségpolitikai intézkedések nyomán a patikák árrésbevétele a támogatott termékek körében mintegy 15 százalékkal csökkent. Ennek az árréskiesésnek csak a felét fedezi a generikus kompenzáció. Ezért Hankó Zoltán szerint a gyógyszertárak fenntartásához további kompenzációra van szükség.MTI 2012. május 18., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

Egészségpolitika

Az Akadémiai kutatóhálózatnak a kormány tervei szerinti átalakítása hatalmas veszteség lenne

Falus András immunológus akadémikussal, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet emeritus egyetemi tanárával, az MTA folyóirata, az 1840-ben alapított Magyar Tudomány főszerkesztőjével beszélgettünk arról, hogy mely értékek veszhetnek el, ha a tervezett intézkedéseket a nemzetközi tiltakozás ellenére végig viszi a kormányzat.

Gondolat

Merj segítséget kérni!

Magyarországon ugyan csökken az öngyilkosságok száma, de még mindig az élmezőnyben vagyunk. Társadalmi beágyazódás, a magyar virtus, vagy a tabuk felelősek a rossz statisztikákért? Megannyi oka van annak, hogy miért állunk még mindig ennyire rosszul. Pedig az öngyilkosság megelőzhető, ezt vallja Oriold Károly, a 11 éve működő Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány alapítója, aki minden lehetőséget megragad, hogy ledöntse a tabukat és közbeszéd tárgyává tegye ezt az ügyet.