Hírvilág

Gyermeksorsok

2011. AUGUSZTUS 15.

Az UNICEF „nagyrabecsülésének csokrát” Moldoványi Ferenc filmrendező kapta gyermekekkel foglalkozó dokumentum játékfilmjeiért.

Magyarországon a csokrot az UNICEF Magyar Bizottsága ítéli oda. Az első jutalmazott 1996-ban professzor dr. Boda Domokos, szegedi gyermekgyógyász volt, aki az 1950-es évek közepén különösen sokat tett a hazai gyermekbénulás-járvány felszámolásáért.

Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete méltató üzenetével együtt került átadásra a csokor, majd levetítésre került Másik Bolygó című hét gyermeksorsot bemutató alkotás.

A téli jelenettel kezdődő és végződő – spirituális mozzanatokat is tartalmazó – érzékenyen megkomponált alkotás többféleképpen is értelmezhető. Ám a közelről bemutatott gyermekmunka, prostitúció és gyermekkatonaság már nem értelmezési kérdés, ahogy a méltatlan körülményeik sem.

A rendező így nyilatkozik az alkotásáról: „A másik bolygó az a kisemmizett világ, amivel szembesülnünk kell, meg kell ismernünk, és amit meg kellene változtatnunk, hogy a Föld újra élhető legyen.”

Forrás: UNICEF Magyar Bizottság, eLitMed

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok