Hírvilág

Gyakorlatias ajánlások a terhesség során fellépő depresszió kezelésére

2011. AUGUSZTUS 15.

A depresszió gyakran lép fel a gyermekszülési korban lévő nőkben, és kezelése a szülészek és a pszichiáterek számára is kihívást jelenthet.

Az Amerikai Egyesült Államok két szakmai szervezete, a pszichiáterek és a szülész-nőgyógyászok társasága együtt hozott létre egy munkacsoportot, amelynek tagjai áttekintették az erre a kérdésre vonatkozó irodalmat, és algoritmusokat dolgoztak ki a terhes vagy teherbe esni kívánó, depressziós nők kezelésére.

Kevéssé megbízható források
A munkacsoport által áttekintett vizsgálatok közül sokban zavaró tényezőt jelentett, hogy a depressziós nők csoportjában többen voltak, akik kábítószert használtak és akik rosszabb terhesgondozásban részesültek, mint a kontrollcsoportokban. Egyes vizsgálatokban a depresszió összefüggésben állt ugyan valamilyen kedvezőtlen eseménnyel, például vetéléssel, koraszüléssel vagy a gyermek növekedési és fejlődési zavarával, de ezek alapján a szakemberek nem tudták biztonsággal állítani, hogy oki összefüggés állna fenn.

Annyit mindenesetre megállapítottak, hogy az antidepresszívumok növelik a vetélés, az alacsony születési súly, egyes átmeneti újszülöttkori tünetek és a tartós pulmonalis hypertonia kockázatát.

A kezelési irányelvek legfontosabb pontjai:
– Elengedhetetlen fontosságú a depresszió megfelelő kezelése, ideális esetben a fogantatást megelőző időszaktól kezdve.
– Ha súlyos, relapsusokkal járó depresszióban szenvedő nők abbahagyják a kezelést, nagy a relapsus kockázata.
– Az enyhe vagy közepesen súlyos depresszió kezelésére a a pszichoterápia (kognitív viselkedésterápia vagy interperszonális terápia) javasolt.
– A gyógyszeres kezelésről az orvosnak és a betegnek közösen kell döntenie.
– Súlyos depresszióban választható az elektrokonvulzív terápia.
– A súlyos depresszióban, öngyilkossági késztetésben, pszichózisban és bipolaris zavarban szenvedő nőket feltétlenül pszichiáterhez kell utalni.

A két szakterület közös munkacsoportja igen hasznos ajánlásokat fogalmazott meg. Nem javasolják külön egyik gyógyszercsoportot sem, bár megemlítik, hogy a paroxetin esetleg növelheti a szívfejlődési rendellenességek kockázatát. Egy másik vizsgálatban azonban arra a következtetésre jutottak, hogy ez a hatás az összes szelektív szerotoninvisszavétel-gátlóra vonatkozik.

A szakmai szempontoknak megfelelő pszichoterápia nem mindenki számára elérhetők, azonban az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő várandós nőknek mindenképpen javasolható. A szülészeknek pedig folyamatosan figyelniük kell a depresszió jeleire, mert a terhesség alatti depresszió hajlamosít a post partum depresszióra.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Gen Hosp Psychiatry 2009 Sep/Oct; 31:403.

BMJ 2009; 339:b3569

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Meg kell újítani a helyi protokollokat

A jól kidolgozott helyi eljárásrendek a beteget és az orvost is védik

Klinikum

Öt teszt és kezelés, amelyek biztonsággal elhagyhatók

A Choosing Wisely kampány célja, hogy az orvosok és a betegek megfontoltan döntsenek a kezelésekről, kerüljék a szükségtelen teszteket és beavatkozásokat

Hírvilág

A depresszió és az SSRI-k veszélyei a terhes nőkre

Mind a kezeletlen depresszió, mind a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók folyamatos szedése növeli a koraszülés kockázatát. Az viszont nem világos, hogy akkor mi legyen e betegekkel.