Hírvilág

„Green+ kórház” Németországban

2011. AUGUSZTUS 15.

A Heidelbergi Ethianum klinika az egyik első klinika Németországban, mely következetesen igazodik a fenntarthatósági kritériumokhoz, a „Green + Kórház” program szellemében.

Az Ethianum 2010 júliusában nyitotta meg kapuit. Környezetbarát, a fenntarthatóságot szolgáló megoldásokra törekszik elsősorban az energia menedzsment, betegellátás, és a kommunikációs infrastruktúra területein.

A Ethianum az University Clinic Heidelberggel szorosan kooperáló klinika, melynek a plasztikai sebészet, az esztétikai sebészet és a megelőző orvoslás jelenti a profilját. Ez az egyik legfejlettebb klinika Európában. A „Green + Kórház” nem más, mint a Siemens által indított program, melynek célja, hogy összehangolja az egészségügyet a fenntarthatósággal.

„Programunk nem merül ki abban, hogy az energiaszükségletet a minimálisra csökkentjük. Ennél is fontosabb célunk a megalapozottan rövid vizsgálati idő, és az ésszerűen strukturált, hatékony – ezáltal egyszersmind takarékos – kezelési utak létrehozása” – mondja dr. Peter Görlich, az Ethianum igazgatója.

„A multimédia terminálok telepítése közvetlenül a beteg ágya mellett hozzájárul a magas színvonalú betegellátáshoz, lehetővé téve a beteg interaktív kapcsolatát a klinikai személyzettel, és egyebek mellett azt, hogy hozzáférjen a személyes vizsgálati időpontokhoz illetve helyszínekhez, valamint a teljes személyes kezelési tervhez" – jelentette ki prof. dr. Günter Germann, orvosigazgató és az Ethianum társalapítója.

Többek között a radiográfiai is a fenntarthatóság égisze alatt működik az Ethianumban: az Axiom Aristos VX Plus digitális röntgenrendszer nem hagyományos röntgenfilmeket használ; sem a kidolgozáshoz, sem a megőrzéshez nem szükségesek a szokásos kémiai-technológiai műveletek. A detektor, amely hasonló egy digitális fényképezőgép érzékelőjéhez, rögzíti a képeket, és átalakítja azokat elektronikus röntgenfelvételekké. A sugárzási dózis is jelentősen csökkenthető a hagyományos film és a kazetta alapú technológiákkal összehasonlítva. A képek most már közvetlenül elküldhetők az röntgen rendszerből az adathálózaton keresztül a vizsgáló orvos a munkahelyére, ahol a megtekintésen túl további feldolgozás is lehetséges. Az orvos ezután azonnal megvitathatja az eredményeket a beteggel.Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.ehealthnews.eu/siemens/2200-first-example-of-green-hospitals-in-germany

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.