Hírvilág

Függetlenfilmek, világtrendek Amerikában

2013. SZEPTEMBER 11.Az európai szerzői film és az amerikai független mozi friss termésének javát hozza Miskolcra a csütörtökön kezdődő 10. Jameson Cinefest nemzetközi filmfesztivál, amelynek tíznapos programját rendezői mesterkurzusok, szakmai beszélgetések és filmtörténeti vetítések kísérik.

Muszatics Péter, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kommunikációs igazgatója szerint: mind a vetítések és a premierek számát, mind a hosszát tekintve a CineFest Magyarország legnagyobb filmfesztiválja. A nagyjátékfilm kategóriában 17 versenyfilmet mutatnak be, és további nyolcat a Kitekintő szekcióban, versenyen kívül. Emellett 11 dokumentumfilm, 22 animációs film, valamint ugyancsak 22 kisjáték- és kísérleti film versenyez saját kategóriájában a zsűrik díjaiért.

A versenyprogramban szerepel a Templom a dombon című bosnyák háborús dráma, amely augusztusban közönségdíjat nyert a Szarajevói Filmfesztiválon. Az év legjobb elsőfilmjeként emlegetik a német Katrin Gebbe debütáló alkotását, a kegyetlen Tore táncát, a nyitófilm Don Jon pedig az eddig színészként ismert Joseph Gordon-Levitt első rendezése, "egy modern Don Juan-történetbe oltott fekete vígjáték" - jellemezte Muszatics Péter.

Versenyen kívül vetítik az idei cannes-i Arany Pálma-díjas filmet, az Adéle élete 1-2. fejezetét, amely egy leszbikus szerelem története, és a tavaly a Nader és Simin - Egy elválás történetével Oscar-díjat nyert Aszgar Farhadi új filmjét, A múltat is, amelyért A némafilmesből ismert Berenice Bejo idén megkapta Cannes-ban a legjobb női alakítás díját.

Muszatics Péter felhívta a figyelmet a zárófilmre, a Nebraska című amerikai mozira, amelynek főszereplője, Bruce Dern kapta idén Cannes-ban a legjobb férfi alakítás díját. Ahogy az összes többi film, Magyarországon ez is a CineFesten lesz látható először, sőt, néhány film egyúttal közép-európai premier is.

A kommunikációs igazgató a válogatás szempontjáról szólva elmondta: tíz év alatt sokat változott a fesztivál, de a középpontban továbbra is a fiatal film áll, a CineFest ennek a fóruma kíván lenni nemcsak a magyar, hanem a közép-európai alkotók számára is. Az európai művészfilmeket és az amerikai független filmeket hozzák el erre a fórumra, a programban szereplő filmek ennek a két vonulatnak a legjobbjai. Míg a nagyjátékfilmeket meghívják a fesztiválra, addig a többi kategóriába nevezéssel lehet bekerülni - idén az előzsűri hozzávetőlegesen 1500 nevezésből 70-et válogatott be a programba.

A kísérőprogramok közül Muszatics Péter a CineClassics filmtörténeti programsorozatot nevezte a legfontosabbnak. Ennek keretében egy olyan magyar származású filmest mutatnak be, aki bár világhírű, Magyarországon mégis csak kevesen ismerik. Idén a húsz évvel ezelőtt elhunyt Oscar-díjas Trauner Sándor, "a filmtörténet egyik legnagyobb díszlettervezője" került sorra, aki a húszas évektől a nyolcvanas évekig olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Billy Wilder, Luis Bunuel vagy Orson Welles. Vetítés mellett konferenciával és egy különleges, vetített installációval emlékeznek rá, amelybe ha besétálnak, a nézőket körbeveszi a film díszlete.

A tízéves jubileum alkalmából 2009 után újra felhívják a figyelmet a fesztivál fődíjának nevet adó, miskolci születésű Emeric Pressburger forgatókönyvíró-rendező munkásságára egy filmjének vetítésével.

Idén két újdonsággal jelentkezik a fesztivál: mostantól minden évben egy-egy olyan nemzeti filmművészetet helyeznek a középpontba, amelyet a magyar nézők kevésbé ismernek. Ebben az évben a kétnapos program keretében a holland filmet állítják reflektorfénybe, filmplakát-kiállítással, rövidfilm-válogatással és egy klasszikusnak, A delfti porcelán titkának a vetítésével. Elsőként szerepel a fesztivál programjában a DunaDOCK is, amelynek keretében a versenyen kívül vetített dokumentumfilmek alkotói mesterkurzust is tartanak.

Az Adéle élete 1-2. fejezet című filmet a szervezők olyan jelentős alkotásnak tartják, hogy rendezője, a tunéziai Abdellatif Kechiche előtt retrospektív válogatással tisztelegnek.
A Robert Redford nevével jelzett világhírű Sundance Filmfesztivál hivatalos csatornájának számító Sundance Channel filmjeiből is válogat a CineFest. Évek óta a Sundance-en tűnnek fel a legérdekesebb, legeredetibb amerikai független filmek, óriási szerepe volt az amerikai film megújulásában. Mivel a Magyarországon is elérhető tévéadó az amerikai függetlenfilm-fesztiválon felfedezett alkotásokat sugározza, a CineFesten vetített négy filmmel "nem lehet mellényúlni" - fogalmazott Muszatics Péter.

Lesz még filmvásár és több szakmai fórum olyan témákkal, mint a koprodukciós és pályázati lehetőségek, valamint a filmklubok, illetve a művészmozik jövője.
A szeptember 12. és 22 közötti fesztivál minden programja ingyenes.


2013. szeptember 11.,

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Idegtudományok

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.

Idegtudományok

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.

Gondolat

Mikor voltak gimnazisták a Marslakók?

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok. (Isaac Asimov)