Hírvilág

Fontosak a kármentesítési eljárások

2013. MÁJUS 13.


Az ombudsman a kormányhoz fordult az ipari tevékenység által szennyezett területek kármentesítésének elhúzódása miatt és az 1996-ban indított kármentesítési program finanszírozása érdekében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn.

A közlemény szerint Szabó Máté ombudsman panaszbeadványok és sajtóhírek nyomán tekintette át az úgynevezett kármentesítési eljárások rendszerét. Ezek a korábbi ipari szennyezés semlegesítését célzó eljárások azért is érdemelnek figyelmet, mert a földfelszín alatt rejtve marad az ipari veszélyes hulladék, szennyezés és annak esetleges továbbterjedése - írták. Pedig a szennyezett területek kármentesítése és a felszín alatti vízbázisok védelme az állampolgárok nagyobb csoportját is érintheti: elsősorban az egészséges környezethez való jog érvényesülése a tét, ami viszont az egészséghez való jog feltétele - hangsúlyozták.

Bár Szabó Máté vizsgálati jelentésében megállapította, hogy egy kármentesítési eljárás hosszabb időt vesz igénybe, a panaszbeadványokhoz mellékelt dokumentumokból az derült ki, hogy a kifogásolt ügyekben évtizedeken át semmi sem történt. Az alapjogi biztos álláspontja szerint az indokolatlanul elhúzódó kármentesítési eljárások sérthetik az egészséges környezethez való jogot – emelték ki.

Az ombudsman megvizsgálta az 1996-ban létrehozott Országos Környezeti Kármentesítési Program helyzetét is. A program célja egyebek mellett az, hogy felszámolja a korábbi, környezeti károkat okozó ipari tevékenység következményeit. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évben a költségvetésben nem szerepelt a program működtetéséhez szükséges tétel, és ez késleltethette annak végrehajtását.

Mint írták, az alapjogi biztos mindezek miatt felhívta a kormányt, hogy a hatályos országgyűlési és kormányhatározatoknak megfelelően gondoskodjon a kármentesítési program finanszírozásáról.

Az ombudsmani jelentés teljes szövege a https://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201200813.pdf oldalon olvasható.
MTI 2013. május 13., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.