Hírvilág

Fogyjunk krumplival!

2011. AUGUSZTUS 15.


A Kalifornia Egyetem, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Technológiai Központ és az Illinois Technológiai Intézet közös kutatása bebizonyította, hogy a fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatnak krumplit, a zöldség ugyanis könnyen része lehet egy alacsony kalóriatartalmú egészséges fogyasztó diétának.


"Ez is bizonyítja, amit az étkezési szakértők már régóta hajtogatnak; ha fogyásról van szó, nem bizonyos ételcsoportok elhagyása, hanem a kalória-bevitel csökkentése a lényeg - nyilatkozta Dr. Britt Burton-Freeman, a kutatás vezetője - Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a burgonya, ha megfelelően van elkészítve ne lehetne része egy egészséges fogyókúrás étrendnek."

A kutatás során 86 túlsúlyos férfi és nő étkezési szokásait kísérték figyelemmel a tudósok. A résztvevők mind egy 12 hetes csökkentett kalóriaszámú étrendet követtek, amelyben a burgonya a megengedett ételek között szerepelt. A résztvevőket három csoportra osztották, és csoportok tagjai véletlenszerűen 5-7 adag burgonyát kaptak hetente. A kutatás végére mindegyik csoport tagjai jelentős súlyfeleslegtől szabadultak meg.

Egy közepes darab héjas krumpli 110 kalóriát, rengeteg káliumot (620mg) és még több C-vitamint tartalmaz (a szükséges napi beviteli mennyiség felét). A burgonya ezen kívül nem tartalmaz zsírt, sót és koleszterint.

"Az utóbbi években a burgonyára, mint a fogyás ellenségére tekintettünk, most azonban úgy tűnik, el kell fogadnunk, hogy a krumpli az egészséges fogyás egyik eszköze lehet" - nyilatkozta Kathleen Trious, az Egyesült Államok Burgonya Érdekvédelmi Szervezetének (USPB) elnöke.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mi segít a másnaposon?

Valóban segít a kávé, a zsírban tocsogó reggeli, esetleg egy gyógysör? Tények és tévhitek a másnaposságról.

Hírvilág

Fogyaszt a cukorbetegséget kezelő hatóanyag

Forgalomba kerülhet egy olyan fogyasztószer három éven belül, melynek segítségével fél év alatt két ruhaméretet lehet karcsúsodni.

Hírvilág

Tervszerűen fogyjunk

Az ünnepek alatti mértéktelen evés-ivás hatására sokan felszednek néhány kilót. Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom a fogyással kapcsolatos, alábbi tippjeink segíthetnek a siker elérésében.

Hírvilág

Fiatalosan, sportosan egy életen át

Főleg a nőkre igaz, hogy ha fiatalon sportos életet élnek, idősebb korukban kevesebb gondjuk lesz a megnövekedett hasukkal – amivel a lustábbak komolyan küzdenek.

Hírvilág

Halállal is végződhet az újfajta diéta

Azoknál, akik túlzottan megszállottá válnak az egészséges táplálkozás terén, könnyen kialakulhat az ortorexia nervosa nevű étkezési zavar. Az ezzel küzdők gyakran egész táplálékcsoportokat száműznek az étrendjükből abban a hitben, hogy ezáltal egészségesebbé válnak.