Hírvilág

Fogbélből őssejtet

2011. AUGUSZTUS 15.

Bizonyos körülmények között az emberi sejteket indukált pluripotens őssejtekké (iPS) programozhatjuk át. Ennek legnagyobb akadálya, hogy a legtöbb emberi sejt nem nyerhető ki minimálisan invazív módszerek segítségével.

A Gifu Egyetem és a Kyoto Egyetem szakértői szerint a fogbél sejtjei kiváló iPS-források lehetnek, ezek a sejtek ugyanis könnyen hozzáférhetők és kiválóan átprogramozhatók.

A hat most tesztelt sejtsorból összesen ötnél tudták kinyerni az iPS sejteket három-négy hagyományos programozási faktor segítségével.

A mostani kutatási adatok vizsgálata alapján kijelenthető, hogy a fogbél sejtjei ígéretes potenciált mutatnak, mint őssejtforrások. Ez különösen fontos a regeneratív orvoslás számára, hiszen a beteg saját sejtjeit átprogramozva a sejtátültetés során a kilökődés esélye nullára csökken.

"Bár a kutatásnak még nagyon az elején járunk, az őssejtterápia új megközelítései mindig reményt adhatnak a betegeknek és az orvosoknak egyaránt" - nyilatkozta William Giannobile, a kutatás egyik munkatársa.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Gifu University

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Ha rosszak a fogaid, növessz újakat!

A Tokiói Tudományegyetem tudósai a világon elsőként állítottak elő őssejtekből fogat. Bár a módszert egyelőre csak egereken tesztelték, meglehet, hogy hamarosan embereken is kipróbálhatják a fognövesztést, írta a Daily Mail.

Hírvilág

A csontvelőtranszplantáltaknak öt éven belül tér vissza normális mozgásuk és emlékezetük

Sok beteg, aki csontvelő vagy őssejt-átültetésen esett át myelodisplasia miatt, visszaesésről számol be a mentális és finommotorikus funkciók terén.

Hírvilág

Először kezeltek infarktust szívből nyert őssejtekkel

Jól van az a beteg, akin az FDA felügyelete alá tartozó klinikai vizsgálat keretében szívizomőssejtes kezelést hajtottak végre, ilyen formában először.

Hírvilág

Tudományos szenzációk: Őssejtterápiák

A 2011-es év orvosi áttörései

Hírvilág

Közép-Európa őssejt-transzplantációja köldökzsinórszövetből

Lengyel-magyar együttműködéssel először gyógyítottak köldökzsinór szöveti őssejtekkel Közép-Európában