Hírvilág

Fogamzásgátlók és inkontinencia?

2011. AUGUSZTUS 15.

A posztmenopauzás hormonkezelés és a vizeletinkontinencia között korábban is összefüggést találtak. Most menopauza előtti nőkben tanulmányozták a kombinált fogamzásgátlók esetleges ilyen hatását.

A Women’s Health Study majdnem 22 000 olyan résztvevőjéről (27–54 évesek) gyűjtöttek adatokat, akik 2001-ben a menopauza előtt álltak, és nem számoltak be vizeletinkontinenciára utaló jelekről. Közülük az elkövetkező két évben 750 nő esetében állították fel az inkontinencia diagnózisát.

A többváltozós elemzés eredménye szerint a vizeletinkontinencia esélyhányadosát szignifikánsan növelte, ha a beteg valaha is szedett korábban per os fogamzásgátlót (esélyhányados 1,27). A hosszabb idejű fogamzásgátló kezelés növelte az inkontinencia kockázatát (p=0,03 a tendenciára). Az inkontinencia típusai közül csak a sürgető vizelési ingerrel járó („urge”) inkontinencia állt szignifikáns összefüggésben a fogamzásgátló tabletta szedésével (esélyhányados 2,48).

Ezek az eredmények több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak, főként, hogy ez az első nagy esetszámú vizsgálat, amelyben a fogamzásgátló tabletta szedése növelte a vizeletinkontinencia kockázatát. Mi lehet vajon ennek a hatásmechanizmusa?

Miért növelné az ösztrogénbevitel menopauza előtti nőkben a sürgető vizelési ingerrel járó inkontinencia kockázatát és posztmenopauzás nőkben a stresszinkontinencia kockázatát? Esetleg valamilyen torzító tényező befolyásolhatta az eredményeket? Mindenesetre – az ösztrogénpótlás elterjedt volta és a vele kapcsolatos korábbi aggasztó hírek miatt – nyilván további vizsgálatok várhatók e meglepő összefüggés további tanulmányozására.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

J Urol 2009 May; 181:2170.

J Urol 2009 May; 181:1989.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A lefogyás sok mindenre jó – a vizeletinkontinenciát is enyhíti

A jól szervezett, intenzív testtömeg-csökkentési programban részt vevő elhízott és túlsúlyos nők vizeletinkontinenciája sokat javult már mérsékelt fokú fogyás után is.

Hírvilág

Új irányelv: a kétlépcsős inkontinencia-ellátás szolgálja a beteg érdekét

Megújult az inkontinencia irányelv, amelyben az érintett szakmák képviselői ismét megfogalmazták, hogy az inkontinencia diagnosztikáját és ellátási folyamatát két lépcsőben kell megvalósítani, ez szolgálja leginkább a betegek érdekeit is.

Gondolat

Lépések a kompetencia rendezéséhez

Tűzoltásszerű az a megoldás, hogy az egészségügyi szakdolgozók az orvos írásos felhatalmazása birtokában köthetnek be infúziót és adhatnak be intravénás injekciót a betegeknek.

Egészségpolitika

Története legnagyobb akvizícióját lépte meg a Richter

Eszközvásárlási szerződést kötött a Richter Gedeon Nyrt. a Johnson and Johnson kizárólagos tulajdonú, nőgyógyászati termékeket forgalmazó leányvállalatával, a Janssennel az Evra márkanevű, folyamatos felszívódású fogamzásgátló tapasza megszerzésére és értékesítésre az Egyesült Államokon kívüli piacokra.