Klinikum

Hogyan befolyásolják az orális fogamzásgátlók és a nemi hormonok a társas viselkedést és az empátiát?

2022. JÚNIUS 14.

Az orális fogamzásgátlók (OF) és az endogén női nemi hormonok a természetes nemi ciklussal (TC) bíró nőkben számos pszichológiai sajátosságot befolyásolnak (pl. kognitív működés és érzelmek), azonban eddig kevés vizsgálat foglalkozott ezek társas viselkedésre gyakorolt hatásával. Egy korábbi vizsgálat eredményei már utaltak arra, hogy a TC-vel bíró nők proszociálisabb viselkedést tanúsítanak, mint az OF-et szedők, azonban a háttérben álló neuroendokrin hatásmechanizmus feltáratlan maradt. Ezért német és svájci pszichológusok és viselkedési közgazdászok elemezték, hogy milyen az egészséges OF- és TC-nők társas döntéshozatali folyamata, társas viselkedése és empátiája ciklusuk különböző ösztradiol- és progeszteronszintű szakaszaiban.

Mint bevezetőjükben a szerzők kifejtik, nemi ciklusaik során a nők nemi hormonszintjei jelentős inter- és intraindividuális különbségeket mutatnak, ezért a női résztvevőket általában kizárják a neuroendokrin kutatásokból, vagy ahogy a stresszkutatások példája mutatja, csak bizonyos ciklusszakaszban vonják be őket. Mivel a női nemi hormonok hatása jelentős és széles körű, a lehetséges viselkedésbeli különbségeket kiváltó hormonális moduláció feltárása érdekében fontos az OF- és a TC-nők vizsgálata és direkt összehasonlításuk.

Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy az orális fogamzásgátlók csökkentik az ösztradiol- és progeszterontermelődést, befolyásolják a memória- és magasabb rendű kognitív működést (visuospatialis és nyelvi képességek, figyelem), továbbá morfológiai változást eredményeznek az agyi struktúrában. A jelen tanulmány szerzői az OF- és TC-nők proszociális viselkedésének megfigyelése és összehasonlítása céljából kérdőíves vizsgálatokat végeztek és valós társas döntéshozatali helyzetekben figyelték meg őket ciklusuk különböző szakaszaiban.

A vizsgálatba 83 egészséges nőt vontak be (38 OF és 45 TC), akik a monofázisos OF-en (ethinyl-ösztradiol < 50 µg) kívül nem szedtek semmilyen más gyógyszert, 18 és 30 közötti volt a BMI-jük, nem volt gyermekük, napi 5 szál cigarettánál nem dohányoztak többet, és menstruációs ciklusuk szabályos volt. A TC-nőket follikuláris és luteális fázisban vizsgálták, ovulátoros fázisban nem. Mini-SCL-teszttel mérték fel a depressziót, félelmet és szomatizációt, PANAS-t-skálával a hangulati állapotot, nyálteszttel az ösztradiol- és progeszteronszinteket. A társas viselkedést döntéshozatali helyzetekben vizsgálták, mérték a bizalom és a megbízhatóság fokát, az erőforrás-megosztást, a büntetésre való hajlamot, és a kockázatvállalást. A vizsgálati alanyoknak egyrészt a diktátorjáték egy változatában kellett dönteniük arról, hogy megosztják-e erőforrásaikat egy másik résztvevővel (ebben a játékban a másik résztvevő nem ad visszajelzést, így a döntés nem kockázatos), másrészt egy stratégiai játékban dönthettek arról, hogy a bennük bízó interakciós partnerrel megbízhatóan bánnak-e, illetve dönthettek arról, hogy az őket becsapó interakciós partnert megbüntetik-e. Ezenfelül Társadalmi Értékorientációs Teszttel felmérték a vizsgálati alanyok társadalmi értékorientációs típusát (kompetitív, individualista, proszociális, altruista), továbbá MET-teszttel kognitív és emocionális empátiájukat (ebben a tesztben különböző érzelmi állapotban ábrázolt emberek érzelmi állapotát kell megállapítani, illetve beszámolni arról, hogy az illető milyen mértékben azonosul a képen ábrázolt személlyel).

A fogamzásgátlót szedő, OF-nőkkel összehasonlítva, a természetes ciklusú, TC-nők szignifikánsan magasabb progeszteronszinttel rendelkeztek, jelentősen erősebb proszociális viselkedésről tettek tanúbizonyságot, hajlamosabbak voltak erőforrásaik megosztására, magasabb volt az emocionális empátiájuk szintje, és összességében is nagyobb százalékuk tartozott a proszociális értékorientációs típusba. A nők két csoportja nem különbözött megbízhatóságban, bizalomban, büntető magatartásban, nem társas kockázatvállalásban (ezt egy lottófeladattal mérték), és mindkét csoport tagjai ügyesebbek voltak a pozitív érzelmek felismerésében (kognitív empátia). A TC-nők esetében negatív korreláció állt fenn a bizalom és a progeszteron szintje között. Szignifikáns összefüggés mutatkozott továbbá az emocionális empátia és az erőforrás-megosztás, valamint az emocionális empátia és a megbízhatóság között.

Összefoglalójukban a szerzők megállapítják: feltételezhető, hogy a fogamzásgátlók társas viselkedésre gyakorolt negatív hatása erőteljesebb az egyszerűbb, direkt döntési helyzetekben, amikor alacsony a társas kockázat (amilyen pl. a diktátorjáték), míg gyengébb az összetettebb helyzetekben, amikor számít a partner visszajelzése (vagyis amikor magas a társas kockázat, így számít a megbízhatóság és a bizalom).

Szemlézte:
Kazai Anita dr.

Eredeti közlemény:
Strojny, J., Domes, G., Fischbacher, U., & von Dawans, B. (2021). The modulation of social behavior and empathy via oral contraceptives and female sex hormones. Psychoneuroendocrinology, 131, 105250.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Nemi különbségek az empátiában és a rendszerezésben, valamint az autizmus az extrém férfi agy következménye: igaz-e ez a két teória?

Hírvilág

Programajánló : Kollektív áldozattudat - Gyógyító kapcsolat és empátia

Február 24-én az Imágó Budapest folyóirat ’Kollektív áldozattudat’ és ‘Gyógyító kapcsolat és empátia’ című számait mutatjuk be a szerzők és meghívott beszélgetőpartnereik részvételével.

Hírvilág

Vigasztaló magatártás préri földipocok esetében?

A Microtus ochrogaster, vagyis préri földipocok empátián alapuló, vigasztaló választ ad, amikor társaik stresszt élnek át. Kutatók első ízben figyelték meg rágcsálóknál az empátiát és a vigasztaló magatartást...

Hírvilág

Fogamzásgátlók és inkontinencia?

Az orális fogamzásgátlók szedése mérsékelten növelte a sürgető vizelési ingerrel járó inkontinencia kockázatát, de semmilyen ésszerű magyarázat nincs a láthatáron.