Hírvilág

Fémtartalmú transdermalis tapaszok és az MR-vizsgálat mágneses tere

2011. AUGUSZTUS 15.

A múlt héten közölt az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA) figyelmeztetést a transdermalis gyógyszeradagoló tapaszok különös mellékhatásáról. Az MR-vizsgálathoz alkalmazott mágneses tértől felforrósodva ugyanis égési sérülést okozhatnak.

A gyógyszerek transdermalis tapasz útján történő bejuttatása számos előnyt nyújt a többi adagolásmódhoz képest, ilyen például a folyamatos hatóanyag-felszabadulás. Néhány ilyen tapaszban található alumíniumból (vagy más fémből) készült fólia is, és ez kívülről nem látható.

A fémet tartalmazó tapaszok közül néhánynak a betegtájékoztatójában említést tesznek arról, hogy MR-vizsgálat előtt el kell távolítani, mert égési sérülést okozhat, azonban nem mindegyikében.

Az FDA lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy mindegyik fémtartalmú transdermalis tapasz betegtájékoztatója tartalmazza ezt a figyelmeztetést, de addig is felhívja az MR-vizsgálatot végző szakemberek figyelmét arra, hogy minden vizsgálandó beteg esetében meg kell győződniük arról, hogy a beteg vegye le az esetlegesen hordott tapaszt a vizsgálat előtt.

A betegeiknek gyógyszert tartalmazó tapaszt rendelő orvosoknak pedig fel kell hívniuk a betegeik figyelmét arra, hogy egy esetleges MR-vizsgálat előtt le kell venniük a tapaszt, és a legjobb, ha a tapasz használatát már előre jelzik az MR-vizsgálatra való időpont-egyeztetéskor.

Fontos, hogy ugyanez vonatkozik a gyógyszerészekre is, akik kiadják a vény nélkül kapható (például a nikotinpótlásra szolgáló) transdermalis tapaszokat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Az FDA javaslata a transdermalis tapaszok által okozott égési sérülések elkerülésére

A New York Times cikke

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Az expediálás során bekövetkező hibák megelőzése

Az expediálás során bekövetkező leggyakoribb, következménnyel járó hiba a nem megfelelő gyógyszer, illetve a nem megfelelő erősségű vagy formájú gyógyszer kiadása. Egyesült államokbeli felmérés szerint a patikákban 250 receptből átlagosan 4 kerül tévésen kiadásra (1,6%), míg egy hollandiai felmérés szerint a hibás diszpenzációk 41%-a esetében nem megfelelő gyógyszer kiadása volt a hiba. A hibák egyharmada következik be hasonló gyógyszernevek miatt, és majdnem a hibák fele esetében nem megfelelő erősségű gyógyszer kerül kiadásra.

Idegtudományok

Az agyi MR-vizsgálat demokratizálása

Olcsó, alacsony mágneses mezővel dolgozó, mobil, árnyékolást nem igénylő agyi MR-t fejlesztettek ki hongkongi kutatók. Az MR-t a modern egészségügy legfontosabb képalkotó innovációjának tartják; a többi képalkotó modalitáshoz képest az MR alapvetően magasabb rendű, mivel nem invazív, nem ionizáló, inherens módon kvantitatív és multiparametrikus. Évente 150 millió MR-vizsgálatot végeznek világszerte, a rutin klinikai alkalmazás során különböző betegségek (pl. tumorok, ischaemiás stroke, vérzés) és sérülések diagnosztizálására és prognosztizálására használják.

Klinikum

Gyógyszerhiány az USA-ban

Az FDA és az Amerikai Kórház- és Gyógyszerészszövetség szerint egyre nagyobb gond a gyógyszerhiány

Hírvilág

Antiepileptikumok és az öngyilkosság kockázata

Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága az öngyilkosság fokozott veszélyére vonatkozó figyelmeztetést tett kötelezővé minden antiepileptikum alkalmazási előiratában.