Hírvilág

Fejtraumát szenvedett gyermekek: Kell-e CT-vizsgálat?

2011. AUGUSZTUS 15.

Ha lenne megbízható klinikai döntési szabály, amellyel a fejtraumát szenvedett gyermekek közül azonosítani lehetne a szövődmények szempontjából csekély kockázatú gyermekeket, el lehetne kerülni a feleslegesen elvégzett CT-vizsgálatok által okozott a sugárterhelés egy részét.

Most Észak-Amerika több központjában végeztek vizsgálatot, amelybe enyhe fejtraumát szenvedett (Glasgow Coma Scale <13), több mint 40 ezer gyermeket vontak be, és külön elemezték a kétévesnél fiatalabb és az idősebb gyermekeket.

Szövődményes fejsérülésnek tekintették, ha halált okozott, vagy több mint 24 órányi intubáció vagy legalább hároméjszakányi kórházi kezelés vált szükségessé. A betegek egyik csoportjának adatait összegezve meghatározták (külön-külön a két korcsoportban) azokat az ismérveket, amelyek esetén feleslegesnek lehetett minősíteni a CT-vel való további kivizsgálást.

A betegek másik részén kipróbálták az előrejelzési szabályok érvényességét. A kétévesnél fiatalabb betegcsoportban – 2216 gyermek körében – a szabály szenzitivitása és negatív prediktív értéke is 100%-osnak bizonyult!
A kétévesnél idősebb gyermekek esetében is kiemelkedő, 96,8%-os szenzitivitást és 99,5%-os pozitív prediktív értéket tapasztaltak – több mint 6000 beteg adatai alapján.

A jó minőségű, igen nagy betegszámú, sok különböző helyszín adatai alapján következetes eredményeket szolgáltató vizsgálat nem hagy kétséget a következtetések érvényességével kapcsolatban. Legalábbis abban, hogy kiket nem érdemes CT-vel vizsgálni.

Azt, hogy melyik fejsérült gyermekeket kell CT-re küldeni, ebben a tanulmányban nem elemezték. A tapasztalt neurológus, traumatológus, gyermekgyógyász vagy más, ilyen betegekkel foglalkozó szakemberek saját gyakorlatuk alapján sokszor döntenek a képalkotó vizsgálat mellőzése mellett, és ezt a gyakorlatot a vizsgálat eredményei sem érintik, mivel nem elemezték a CT-vizsgálat elmaradásának következményeit.

Most pedig következzen a CT-vizsgálat szükségtelenségét indokoló szabályrendszer:

2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében:
Normális mentális status
Nincs fejbőr-haematoma (kivéve a frontalis haematomát)
Eszméletvesztés <5 másodpercig
A sérülés mechanizmusa nem súlyos
Nincs tapintható koponyatörés
Normális viselkedés

2 évesnél idősebb gyermekek esetében:
Normális mentális status
Nem történt eszméletvesztés
Nem történt hányás
A sérülés mechanizmusa nem súlyos
Nincsenek jelen koponyaalapi törés jelei
Normális viselkedés


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Lancet 2009 Sep 15; [előzetes elektronikus közlés].

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Diabetes és bőrműtét

Bőrműtét után a cukorbetegek csoportjában nagyobb volt a sebfertőzések kockázata, a többi, sebgyógyulással kapcsolatos szövődmény azonban nem fordult elő gyakrabban.

Hírvilág

Testtömegcsökkentő műtétek – Melyik a jobb?

A gyomorbypassműtéttel négy év alatt le lehet adni a súlyfelesleg több mint kétharmadát, a gyomorszűkítő szalag viszont jóval kevesebb posztoperatív szövődményt okoz…

Hírvilág

Influenza: sztatinokkal elkerülhető a halálos szövődmény?

Jelentősen csökkentették a halálozás kockázatát a szezonális influenza miatt kórházba kerülteknél a sztatinok .

Hírvilág

A magas vérnyomás világnapja

Május 17. a magas vérnyomás világnapja a Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére.