Hírvilág

Emlőrák: szűrés = túldiagnosztizálás?

2011. AUGUSZTUS 15.

Túldiagnosztizálásról beszélünk, ha szűrővizsgálattal olyan daganatot mutatnak ki, amely klinikailag észrevétlen vagy tünetmentes maradt volna a beteg élete során. A szerzők a mammográfia túldiagnosztizálási arányának a felmérésére metaanalízist végeztek több ország adataiból, és értékelték az emlőrák incidenciáját a szűrt populációkban (például az országos vagy regionális mammográfiás szűrési programok bevezetése után), és ezt összehasonlították a nem szűrt populációk (az ilyen programok bevezetése előtti) adataival.

Nagy-Britanniában az invazív emlőrák túldiagnosztizálásának az arányát 41%-nak találták a középkorú (50–64 éves) nők esetében. A túldiagnosztizálás becsült értéke 30–42% közé esett Manitobában (Kanada), Új-Dél-Walesben (Ausztrália), Svédországban és Norvégiában. Ha az elemzésbe beépítették azt a feltételezést, hogy a diagnosztizált emlőrákok 10%-a in situ carcinoma, a túldiagnosztizálás aránya 52%-nak adódott.

A legtöbb orvos elfogadja, hogy valamilyen mértékben túldiagnosztizálják az emlőrákot a széles körben végzett mammográfiás szűrési programokban, e vizsgálat eredményei azonban megmutatják, hogy mennyire gyakori a túldiagnosztizálás:

Minden 1000 (50 éves) nőből, aki évente mammográfiás szűrésen vesz részt 10 évig:

- 1 elkerüli az emlőrák miatti halált.
- 2–10 nőt túldiagnosztizálnak.
- 10–15 nő előbb fogja megtudni az emlőrák diagnózisát, mint egyébként, és ennek nem lesz hatása a prognózisra.
- 100–500 nőnek lesz legalább egy álpozitív mammográfiás eredménye, a csoport körülbelül felében biopsziát fognak végezni.

(A pontos adatok elérhetők a https://www.ahrq.gov/clinic/3rduspstf/breastcancer/bcscrnsum1.htm#results oldalon)

Sok – ha nem a legtöbb – túldiagnosztizált emlődaganat valószínűleg in situ emlőrák, mivel ezt a formát ritkán diagnosztizálják mammográfia nélkül, és még nem tisztázott, milyen gyakran alakul ki belőle invazív emlőrák (bár a kezelése sokszor hasonló, mint az utóbbié). Emellett azt is bizonyítoták, néhány invazív emlőrák spontán megszűnhet (Arch Intern Med 2008; 168:2311.).

Mindazonáltal sok nő esetében a bármilyen emlőráktól való félelem erősen meghaladja a túldiagnosztizálás és az azzal járó, potenciálisan szükségtelen gyógyszeres és sebészi kezelések miatti félelmet. A szerzők által számított arány azonban jelentős: minden harmadik emlőrák túldiagnosztizált.

A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzője szerint a táblázatban bemutatott haszon-kár egyensúlyi megfontolás hasznos lehet az orvosoknak, ha szeretnék segíteni a nők személyes döntését a mammográfiás szűréssel kapcsolatban.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Jul 9; 339:b2587.

BMJ 2009 Jul 9. 339:b1425.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Emlőrák-őssejteket gátló vegyület

A salinomycin a paclitaxelnél 400-szor hatásosabban eradikálta az emlőrák őssejtjeit. Feltehetően ezekből származik az emlődaganat összes többi sejtje, és a relapsusért is ezeket a sejteket tartják felelősnek.

Hírvilág

Emlőrák Zöldség-gyümölcs az ösztrogén ellen

Mintegy harmadával csökkentette az emlőrák kiújulásának valószínűségét, ha a betegek nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, de csak akkor, ha a daganat kezelésekor nem voltak hőhullámaik.