Hírvilág

Emeli a halálozási kockázatot a szívritmuszavar

2011. AUGUSZTUS 15.


Azoknál a nőknél, akiknél pitvarfibrillációt diagnosztizálnak, nagyobb a halálozási kockázat, mint azoknál, akiknél ez az állapot nem áll fenn – állítják a Bázeli Kórház belgyógyászai.

Dr. David Conen és munkatársai mintegy 34 ezer középkorú nő adatait elemezték, és megállapították, hogy a pitvari remegés – mely a leggyakoribb szívritmuszavar – növeli a halálozási kockázatot: pitvari remegés esetén a halálozási arány 1000 főre 10,8, míg az ebben az állapotban nem szenvedők esetén 3,1 volt. Az adatokat statisztikailag súlyozva kijött, hogy ez a ritmuszavar mintegy duplájára emeli a halál kockázatát. A vizsgálatban csak enyhe szív- és érrendszeri elváltozást mutató nők szerepeltek, és a munka az újonnan detektált ritmuszavarra terjedt ki. Mindazonáltal a teljes populációban a pitvari remegés (orvosi szóval: atriális fibrilláció) okozta halálozás igen alacsony.

A pitvari remegés esetén a pitvar ahelyett, hogy a kamrákba pumpálná a vért, szabálytalan működése során turbulens áramlást tesz lehetővé, így a bent maradó vér kedvez a vérrögképződés folyamatának. Ezek a vérrögök ezután az erekben tovasodródva azokat elzárják, és heveny szív- és érrendszeri krízist, többek között szélütést hozhatnak létre. A pitvari remegés tünetileg erős szívdobogásban nyilvánulhat meg.

A Journal of the American Medical Association május 25-i számában megjelent tanulmány 34 722 nőre terjedt ki, akik 1993 és 2010 között egy amerikai egészségügyi felmérésben szerepeltek. A nők mindegyike 45 év fölötti volt (átlagéletkor 53 év), 95 százalékuk a fehérbőrű csoportba tartozott. A vizsgálat kezdetén egyik nőnél sem állt fenn pitvari remegés, illetve szív- és érrendszeri betegség. A 15,4 éves átlagos utánkövetési időszakban 1011 esetben alakult ki pitvari remegés, az érintett nők háromnegyedénél magasvérnyomás-betegség is jelen volt. Ebben az időszakban 63 nő hunyt el.

A kutatók a statisztikai elemzés során számos faktort, így a testtömeget, a cukorbetegséget, a vérnyomást, a koleszterinszintet, a dohányzást és egyebeket is vizsgáltak. Az eredményeket súlyozva a pitvari remegés 2,14-szeresre növelte a teljes halálozási arányt, és 4,18-szorosra a szív- és érrendszeri esemény következtében bekövetkező halálozási kockázatot az ezen állapotban nem szenvedő hölgyekhez képest.
A vizsgálat üzenete az, hogy a pitvarfibrilláció egy egyáltalán nem elhanyagolható állapot. A diagnózis szívultrahang-vizsgálat során állítható fel.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok:
Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2005;15(10) Tudományos tallózó

cikk címeHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt