Hírvilág

Elfogadhatatlan a korrekt párbeszéd hiánya

2011. NOVEMBER 09.

Fenntartja a Richter Gedeon Nyrt. az éves árbevétel euróban számolt 0-5 százalékos növekedési várakozását 2011-re és a várható üzleti eredményhányadot az augusztusi 15-16 százalékról 18 százalékra emeli - közölte Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója az első három negyedévi gyorsjelentést ismertető Budapesten tartott sajtótájékoztatón. (A Richter árbevétele 998,2 milliárd euró volt 2010-ben.)

A nyereségvárakozásról a vezérigazgató annyit mondott, hogy az első kilenc hónap - az egyszeri tételektől függetlenül is - jól alakult.

Félévkor a magyarországi árbevételben még stagnálását várt a társaság, most 0-5 százalékos növekedéssel számol a Richter. Lengyelországban zlotyban 5-10 százalékkal növekedhetnek éves szinten az idei eladások, míg Romániában stagnálás várható. Az Európai Unió régi, 15 tagállagában a Grünenthal portfoliója megvásárlásának eredménye 45 millió euró többletbevételt hoz, e nélkül stagnálás lenne. Az orosz piacon 10-15 százalékos növekedés várható euróban számolva, Ukrajnában dollárban 5-10 százalék a várható bővülés. A FÁK többi országában viszont dollárban öt százalék körüli csökkenéssel számol a Richter, míg az Egyesült Államokban dollárban 35 százalék visszaesést vár.

Bogsch Erik beszámolt arról is, hogy a lengyel Polpharma meghiúsult tranzakciójához kapcsolódó bánatpénz - 40 millió dollár plusz 3,5 millió dollár kamat és az ügyvédi költségek - 6,83 milliárd forint egyéb bevételt eredményezett, amit a harmadik negyedévben számoltak el, s októberben a pénz is befolyt. Ennek az összegnek a nagyságrendje megfelel a három évvel ezelőtt átadott kémiai kutató beruházási összegének - emlékeztetett Bogsh Erik. Hozzátette: a nehezen "megszerzett" bánatpénz "rendkívüli erkölcsi elégtételt" jelent.

A devizaárfolyam változásának a Richterre gyakorolt hatásáról szólva Bogsch Erik közölte, mindig az éves átlagárfolyamot érdemes figyelembe venni. Az előző évi átlagtól minden egy forint gyengülés az euróhoz képest 300 millió forint plusz nyereséget jelent, feltételezve, hogy a rubel árfolyama stabil marad. Ebben nem vette tekintetbe a Richter a devizában meglévő készpénzállományát.

Bogsch Erik tájékoztatása szerint annak ellenére nem csökkentették a magyarországi orvoslátogatói hálózat 180 fős létszámát, hogy az idén duplájára, 5 millióról 10 millióra emelték a fejenkénti költségvetési befizetési kötelezettséget. A másik változás az volt, hogy az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek utáni 12 százalékos adó kulcsát 20-ra növelték. Jövőre ez az adókötelezettség 4,1 milliárd forint lenne, de a Richter reméli, hogy a kormányzat továbbra is elismeri a kutatás-fejlesztési tevékenységét, amit eddig "szembe lehetett állítani" ezzel az adóval.

A gyógyszer-ártámogatási rendszer változása 2012-ben a számítások szerint 3 milliárd forint bevétel-kiesést jelent a Richter számára, s így jövőre több mint hétmilliárd forint plusz teherrel számolhat a társaság.

Bogsch Erik a gyógyszerpiacot érintő várható változtatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy tartható lenne a Széll Kálmán Terv 83 milliárd forintos gyógyszer-ártámogatást csökkentő előirányzata, de a jelenlegi jogszabálytervezetek szerint éppen azokat "kímélnék", akik semmilyen hozzáadott értéket nem képviselnek a magyar gazdaságban.

A Richter vezérigazgatója, aki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) is elnöke, a javaslataikat ismertetve elmondta, hogy a spanyol mintához hasonlóan 10 milliárd forintot hozna az, ha az originális készítmények árát adminisztratív eszközökkel 15 százalékkal csökkentenék. Van a jelenlegi tervezetek között olyan is, ami rontja az egyenleget - fejtette ki. Ha ugyanis az onkológiai készítményeket a kórházi kategóriába sorolnák, így azok mentesülnének a már említett 20 százalékos adó alól, ami 8 milliárd forinttal növeli a deficitet. Ezek a készítmények mentesülnének az úgynevezett támogatási volumen alól is, ami további 3 milliárd forint mínuszt jelentene a kasszában.

Úgy vélte, ami eddig történt a szabályozásban, az lényegében a magyarországi gyártókat sújtja, azokat, akik a forgalom 20-25 százalékát adják, míg a többi 75-80 százalékhoz - ami szinte mind import -, "nem nyúlnak".

Bogsch Erik elmondta, hogy sem az újabb, sem az augusztusi javaslataikra nem kaptak még választ. "Akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne a többi között az export miatt is fontos magyarországi gyógyszeriparra - elfogadhatatlan a korrekt párbeszéd hiánya" - fogalmazott.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.