Hírvilág

Életet ment a légzsák és a válság

2011. AUGUSZTUS 15.


Az autóban található légzsákok és a gazdasági visszaesés hozzájárult a halálos kimenetelű közúti balesetek számának drasztikus csökkenéséhez az Egyesült Államokban - állítják amerikai kutatók.

A megváltozott vezetési szokások és az autóban található biztonsági felszerelések egyaránt nagymértékben járultak hozzá, hogy a halálos autóbalesetek 22 százalékkal csökkentek 2005 és 2009 között, állítja Michael Sivak és Brandon Schoette, a Michigani Egyetem munkatársai.

„Megdöbbentő adat ez a 22 százalékos csökkenés ilyen rövid időintervallumon belül. A két legfontosabb tényező, ami szerepet játszhat a csökkenésben, a technológiai fejlesztések, köztük a légzsák, illetve a gazdaság hanyatlása” - mondta Sivak.

Sivak és Schoette a közlekedési minták elemzése során megállapították, hogy például a közúti forgalom 4 százalékkal csökkent, ami kevesebb forgalmi dugót és kisebb forgalmat jelet az autópályákon. Az elemzésekből az is kiderült, hogy kevesebb áruszállító kamion vett részt a balesetekben. „Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a gazdaság visszaesése és a munkanélküliség növekedése miatt az emberek közelebb maradnak az otthonukhoz. A helyi közlekedésben ugyanis növekedést tapasztalatunk” - állapította meg Sivak.


Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Tovább nő az egynlőtlenség a korai halálozás tekintetében

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.