Hírvilág

Egyre gyakoribbá válik a psoriasis?

2011. AUGUSZTUS 15.

A híres Mayo Klinika körzetében, Minnesota állam Olmsted megyéjében az elmúlt három évtizedben jelentősen nőtt a psoriasis incidenciája, de erre ésszerű magyarázat nincs a láthatáron.

Ez a körzet évtizedek óta alapos epidemiológiai vizsgálatok tárgyát képezi. Lakosai kiváló hozzáféréssel rendelkeznek az egészségügyi ellátáshoz, és jómódúak, csak 8%-uk él a szegénységi küszöb alatt.

A psoriasis incidenciáját tanulmányozó kutatók áttekintették az összes felnőtt orvosi dokumentációját, akik a psoriasisnak megfelelő diagnosztikai kódot kaptak 1970 és 2000 között, és a diagnózist igazolták 1663 esetben. A betegség incidenciája az 1970–1974-es időszakban tapasztalt 100 000 lakosonként 51 esetről az 1995–1999-es időszakra kétszeresére, 100 000 lakosonként 101-re növekedett.

A pikkelysömör klinikai jellemzői viszont nem változtak a három évtized során. A betegek halálozása nem volt nagyobb az átlagos lakosságra jellemzőnél, bár nem elemezték külön a psoriasis különböző súlyossági fokozatait.

Az ezzel a betegséggel kapcsolatos epidemiológiai vizsgálatokat mindig is nehezítette, hogy nincsenek szigorú diagnosztikai kritériumai, szóval kétségbe lehet vonni, hogy valóban gyakoribbá válna a psoriasis, és nem csak a felismerése gyakoribb.

Az orvosi dokumentáción alapuló vizsgálatokban csak azok a betegek jelennek meg, akik orvoshoz fordultak, tehát a mért incidencia nem a betegség kialakulásának incidenciáját tükrözi, hanem a diagnózis felállításáét.

Lehetséges az is, hogy valamilyen, a közelmúltban elterjedt környezeti hatás hoz létre a psoriasishoz hasonló fenotípust a genetikai háttértől függetlenül (ez a fenokópia jelensége). Az adatok azonban nem támasztják alá ezt a lehetőséget, mert ilyenkor a betegség jellemzői nem egyeznének teljes mértékben a korábbiakkal.

További lehetséges magyarázat a psoriasis kezelésére alkalmazott gyógyszerek fokozott reklámozása. Ez arra vezetheti a betegeket, hogy tüneteiket a betegségnek tulajdonítsák, és orvoshoz forduljanak.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: J Am Acad Dermatol 2009 Mar; 60:394.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A psoriasisos menetelés – a pikkelysömör szerepe a cardiovascularis társbetegségek kialakulásában -- A Figyelő 2017;1

WIKONKÁL Norbert

A közleményben a psoriasis kezelésében a 2000-es évektől észlelt szemléletváltozást tekintjük át a psoriasissal szövődő egyéb betegségek tekintetében. Célunk, hogy a praxisban dolgozó kollégák mind szélesebb köre ismerje meg a pikkelysömör kezelésében elért jelentős haladást, illetve azt a molekuláris szemléletet, ami megváltoztatta nemcsak a psoriasisról alkotott elképzeléseinket, de a psoriasissal szövődő egyéb betegségek, közöttük a cardiovascularis megbetegedések jelentőségét is.

Klinikum

A patient-reported outcome szerepe a psoriasis kezelésében - A Figyelő 2015;2

WIKONKÁL Norbert

A psoriasis bőrtünetei szemmel láthatóak, emiatt nagyon jelentősek a betegség pszichés vonzatai. Az utóbbi években számos tanulmány eredménye bizonyította, hogy az életminőség-csökkenés mértéke eléri a súlyos szívbetegségben, cukorbetegségben vagy egyéb krónikus betegségben szenvedők életminőség-romlását.

Hírvilág

Felső gastrointestinalis vérzés – 25 éve és ma

Csökkent az incidenciája és a mortalitása, és változott az érintett betegcsoport összetétele