Hírvilág

Egy etnológus a metróban

2013. OKTÓBER 29.


A hatalom és a tudomány összefüggéseiről tartanak előadást kedden a budapesti Francia Intézetben Marc Augé francia etnológus, antropológus részvételével. A tudós Egy etnológus a metróban, valamint a Séta a Luxembourg-kerten át című köteteit szerdán mutatják be a Műcsarnokban.

Marc Augé 1935-ben született Poitiers-ban. A párizsi École des hautes études en sciences sociales (EHESS) igazgatója a hatalom és a tudomány összefüggéseit, valamint a tudományok önkényuralmának veszélyeit Heller Ágnes filozófussal és Hendrik Hansen politológus-filozófussal vitatja meg kedden a Francia Intézetben.

Szerdán kerekasztal-beszélgetésen mutatják be a közönségnek a Séta a Luxembourg-kerten át, valamint az Egy etnológus a metróban című kötetet, amelyek a Műcsarnok Kiadó gondozásában, a Francia Intézet támogatásával jelentek meg magyarul.

A Séta a Luxembourg-kerten át egyetlen nap, 1984. július 20. történéseit és töprengéseit foglalja keretbe. Augé nagyvárosi környezetben kamatoztatja antropológusként megszerzett tudását, a távoli népek és a nyugati társadalmak közötti különbségekre helyezve a hangsúlyt.

A párizsi földalatti rítusairól szól az Egy etnológus a metróban című etnoregény. A metró elemzésében Augé olyan neves antropológusok meglátásaira támaszkodik, mint a francia Marcel Mauss, valamint a belga születésű Claude Lévi-Strauss. Emellett érzékletesen rajzolja meg a föld alatti világ néhány karakterisztikus szereplőjét, például a bliccelőt és a koldust. A szerző nemcsak különböző jelenségekre irányítja rá az utazó-olvasó figyelmét, hanem egyfajta használati utasítást is ad a metró föld alatti és föld feletti társadalmához.

Marc Augé mellett a beszélgetésen részt vesz a kötetek fordítója, Fáber Ágoston szociológus, K. Horváth Zsolt kutató, kritikus, valamint Wessely Anna szociológus.

A Műcsarnok kávézó előterében Gáldi Vinkó Andrea fotóművésznek a párizsi metróban készített hangos fotóiból Inside-Out címmel lesz látható és hallható kiállítás. Emellett levetítik Kresalek Dávid Szupermodernitás terei című kisfilmjét.

2013. október 28., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma