Egészségkárosító édesítőszer
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
Szöveg nagyítása:
Még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszeripari adalékból - a Colorado Egyetem kutatásai szerint. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), ami majdnem minden finomított élelmiszerben megtalálható, a szakértők szerint 32 százalékkal növeli a vérnyomást.
A kutatók szerint a kukoricaszirup gyulladást okoz a véráramban, ami miatt a véredények fala megkeményedik, a vérnyomás emelkedik. Még az amúgy egészséges életmódot folytatók vérnyomása is veszélyes mértékben nőhet, ha rendszeresen fogyasztanak a HFCS-ből.
Bár a kukoricaszirupot fruktózként, magas fruktóztartalmú édesítőként vagy természetes édesítőként is feltüntethetik az élelmiszerek csomagolásán, jó ha tudjuk, hogy ugyanarról az egészségkárosító édesítőszerről van szó. Még a természetes bioélelmiszerek is tartalmazhatnak HFCS-t. Csak a 100 százalékig organikus eredetű termékek mentesek a magas fruktóztartalmú kukoricasziruptól.
A HFCS igen gyakori adalékanyag, de leginkább különböző üdítőitalok édesítésére alkalmazzák, mert rendkívül olcsó. Ezen kívül megtalálható még joghurtokban, tápszerekben, müzliszeletekben, salátaöntetekben és kekszekben.
A másik nagy probléma a HFCS-sel, hogy nagyobbrészt génmódosított kukoricából állítják elő. Bár a génmódosított termékek egészségkárosító hatása nem bizonyított, egyes esetekben komoly betegségeket okozhatnak.
Forrás: Medipress
Kapcsolódó anyagok: A fruktóz fogyasztása összefügg az elhízással
A magas cukortartalmú ételek és a magas vérnyomás
A jelen vegyszerei a jövő mérgei
Hírvilág
A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.
Hírvilág
Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.
A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.
Klinikum
A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.
A rheumatoid arthritis (RA) az ízületek destrukciójához vezető krónikus autoimmun betegség. Kialakulásában genetikai és környezeti faktorok együttesen vesznek részt. A genetikai meghatározottság körülbelül 50%-áért bizonyos HLA-DRB1 szekvenciák, az úgynevezett shared epitópok (SE) felelősek.
Ökológia
A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.
Az orvoshoz fordulás szélsőséges esetei közismertek: bizonyos betegek gyakran és szükségtelenül keresik fel orvosukat a legapróbb panaszokkal is, tüneteiket erősen figyelik és túlértékelik, miközben másokat egészségi állapotuk elhanyagolása, a tünetek észlelésének hiánya, azok elhárítása jellemez. A testi folyamatok, tünetek észlelése és minősítése, és ezen belül az egészségi állapot önmegítélése számos tényezővel mutat kapcsolatot: szorosan kapcsolódik kognitív sémákhoz, kultúrához, személyiségjellemzőkhöz, ismeretekhez, aktuális emocionális állapotokhoz, a reálisan fennálló megbetegedésekhez.
Napjainkban különösen a fiatalok fogyasztják előszeretettel az energiaitalokat. Vásárolják, ha buliba készülnek, ha vizsgák előtt állnak, vagy csak azért, mert megszomjaztak. Vajon milyen összetevőkből állítják össze az italokat és mennyi energiát adnak fogyasztójuknak? – kérdeztük dr. Lugasi Andreától, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettesétől. Az energiaitalok fogyasztásáról dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai kórház toxikológusa szintén elmondta véleményét.
1.
2.
3.
4.
Ideggyógyászati Szemle Proceedings
Egészségügyi szakmai irányelv az akut ischaemiás stroke diagnosztikájáról és kezeléséről5.
1.
2.
Klinikai Onkológia
A rosszindulatú daganatok fenotípusának plaszticitása és az immunogén mimikri3.
Klinikai Onkológia
A szarkopénia mérése komputertomográfiával és jelentősége az onkológiai betegeknél4.
5.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás