Hírvilág

Éger: ballépés az ösztöndíjrendszer

2011. AUGUSZTUS 15.

Fanyalogva fogadta a Magyar Rezidensszövetség Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter múlt heti bejelentését, mely szerint havonta nettó 100 ezer forinttal egészítenék ki a gyakorló orvosok bérét. Keddi sajtótájékoztatóján a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István egyenesen fiaskónak nevezete a tervezett rendszer, és sérelmezte, hogy ismét elmaradtak az egyeztetések a szakmai képviselettel.

„Egy napig gondolkodtam, hogy hogy lehet ilyen intézkedést bejelenteni” – mondta Éger, hozzátéve, hogy amennyiben az államtitkárság biztosította volna a kamarai törvény által adott véleményezési jogukat, a kudarc megelőzhető lett volna, de tudomásuk sem volt arról, mi készül.

Az államtitkárság tervei szerint a havi százezer forintot már idén 600 rezidens és 20 szakgyógyszerész kaphatná meg azok közül, akik ebben az évben fejezték be az egyetemet. Az összeget öt évig biztosítanák a fiatal doktoroknak, cserébe azonban vállalniuk kell azt is, hogy nem fogadnak el hálapénzt a betegektől. Az ösztöndíjra pályázni kellene, ha többen jelentkeznének, a tanulmányi eredmény alapján döntenének arról, kinek jár a pénz, és kinek nem.

A program harmincezer orvosból 600 számára tűz ki anyagi többletet, ami Éger szerint Minden eddigit meghaladó bérfeszültségeket generál a már meglévő mellé. Ismert ugyanis, hogy a hiányszakmákban elhelyezkedő rezidensek 50 százalékos bérkiegészítést kapnak, ami már eddig is ingerültséget generált. Az ötéves „futamidő” miatt a plusz juttatás az érintett szakorvosjelöltek számára sem megoldás, hiszen ha lejár az öt év, visszazuhannak az alacsony szakorvosi bérszintre. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező kollégák sem kapnak nettó 190 ezer forintos fizetést, így kérdés, milyen hozzáállással fogják oktatni a náluk másfélszer többet kereső fiatalokat.

A hálapénz megtagadására vonatkozó kitétel tisztázatlan helyzeteket, gyanakvást és sandaságot teremt a rendszerben, ami etikailag sem kezelhető – mondta Éger István, szerinte ugyanis a program beindítása után lesznek „állami és nem állami paraszolvenciások”.

Megint „pofon vágták” a fogorvos rezidenseket, akiket az új rendszerbe egyáltalán nem vonnak be, állami finanszírozásban évek óta nem részesülnek, így eddig is saját zsebből állták szakképzésük havi 60-100 ezer forintos költségeit.

A minisztérium ex katedra bejelentése azért is okozott meglepetést mind a MOK, mind a Rezidensszövetség számára, mert Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár alig egy hónapja indított el egy, a rezidensi életpálya kialakítást szolgáló háromfordulósra tervezett tárgyalássorozatot. Ennek első állomásán a képzés tartalmáról, struktúrájáról egyeztetett az egyetemek, a rezidensek és a hivatásrendi kamarák képviselőivel. Most úgy tűnik, a második forduló helyett önállóan ötölte ki az ágazati vezetés az új ösztöndíjrendszert.

Akár megvalósul az ösztöndíjprogram, akár nem, nem hagyhatják, hogy ilyen módszerekkel megosszák az orvostársadalmat – szögezte le Éger, aki jelezte, kedd délutáni, rendkívüli elnökségi ülésükön javaslatot tesz arra, hogy a MOK írásban forduljon a kormányfőhöz vagy közvetlen környezetéhez, hogy hitelesen tájékoztassák a valós helyzetről: jelenleg egy helyben jár és zsákutcában van az ágazat.

eLitMed.hu, T.O.
2011-07-19

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Hírvilág

Egy átlagos praxis ára: 10 millió forint

Jövő évtől indítaná a központi praxisalapot az egészségügyi államtitkárság

Egészségpolitika

Valamilyen vízió kell, nem csak pénz

„Össztársadalmi egészségjavításnak, egészségfejlesztésnek kellene minden kormányzati döntés fókuszában lennie – Health in All Policies –, ahogyan azt a WHO, az Egészségügyi Világszervezet vallja csaknem tíz esztendeje. Láthatóan ezt a szemléletet, ezt a megközelítést még nem sajátította el a magyar kormány az eddigi munkavégzése során, pedig nem megspórolható feladat annak tisztázása, mit kell annak érdekében tenni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota rapidabb módon javulhasson” – mondja Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Szerinte tudatos stratégiaalkotásra van szükség nemcsak az egészségügy területén, hanem az oktatás, környezetvédelem területén is, de az iparfejlesztésekben a „zöldesítés” felé való elmozdulás is létfontosságúnak tűnik.

Idegtudományok

Az idegrendszer működésének új dimenziója

A központi idegrendszer különböző sejttípusaiban, sőt a sejtek különböző részeiben is eltérő az alapvető mitokondriális funkciók szabályozása, állapította meg a Nature Neuroscience közleménye.

Klinikum

A biológiai terápiák immunogenitásának klinikai jelentősége a tumornekrózis-faktor-alfa-gátlók kapcsán

A biológiai terápiák új korszakot nyitottak a reumatológiában. Átütő lehetőséget és sikert jelentenek számos gyulladásos reumás betegségben mint a rheumatoid arthritis, spondylarthritisek, juvenilis idiopathiás arthritis, arhritis psoriatica – kezelésében csakúgy, mint más immun patogenezisű kórképben.