Hírvilág

Drogbelövőhely a a Garde du Nord pályaudvar mellett

2013. FEBRUÁR 08.A francia kormány kedden este engedélyezte az első belövőszoba kísérleti jellegű megnyitását intravénás kábítószer-fogyasztók számára.

A drogfüggők saját szereinek egészségügyi személyzet által ellenőrzött és higiéniás körülmények közötti beadására szolgáló épület Párizsban, a Garde du Nord pályaudvar közelében fog megnyílni, amelynek környékén a legjelentősebb a drogfogyasztás a francia fővárosban.
Szakértők szerint az ellenőrzött helyen megelőzhető a túladagolás és mérsékelhető a vírusfertőzések terjedése a drogosok körében. A miniszterelnöki hivatal azonban nem közölte a nyitás pontos időpontját.

A France 2 közszolgálati televízió által megkérdezett környékbeli lakók szerint romlani fog a közbiztonság, ha ezentúl minden párizsi kábítószeres ebbe az egyetlen belövőszobába fog járni. A szocialista kormányzathoz hasonlóan a kerület szintén baloldali polgármestere, Rémi Féraud is az reméli, hogy az intézkedéssel inkább javulni fog a rend Párizs egyik jelenleg legveszélyesebb belső kerületében. "Egyszerre nyújtunk segítő kezet a kábítószereseknek és lehetővé tesszük, hogy a negyed ne szenvedjen attól, hogy az utcán lövik be magukat az emberek" - mondta a polgármester.

A világon jelenleg mintegy kilencven belövőszoba létezik, többek között Svájcban, Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, Norvégiában, Kanadában, Ausztráliában és Luxemburgban. Szakértők szerint a tapasztalok azt mutatják: az ilyen helyek környékén csökkent a bűnözés és az erőszak.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter tavaly azt közölte, hogy 2013 folyamán több kísérleti jellegű nyitásra is sok kerülhet, ennek érdekében a Kábítószer-ellenes harc tárcaközi hivatala (Mildt) "megvalósíthatási tanulmányt" készít több bal- és jobboldali vezetésű vidéki város bevonásával.

Franciaországban az egyik legszigorúbb kábítószer-fogyasztást büntető politika van érvényben, a füves cigaretta fogyasztása is bűncselekménynek minősül. Ezért a belövőszobák kérdése is sokáig tabunak számított.MTI 2013. február 6., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma