Hírvilág

Diabéteszes terhes anyának vesebeteg gyermeke születhet

2011. AUGUSZTUS 15.


A terhesség alatti elhízás és cukorbetegség megemeli a születendő gyermek krónikus vesebetegségének kockázatát - ismertették Christine W. Hsu és kollégái az American Society of Nephrology 43. éves konferenciáján.

A seattle-i Washington Egyetemen végzett felmérés során 4000 gyermekkori CKD-s (Chronic Kidney Disease- krónikus vesebetegség) esetet vizsgáltak meg, olyanokat, akikről 21 éves korukig kiderült, hogy betegek. Adataikat 20,000 egészséges gyerekével vetették össze, hogy a terhesség alatti cukorbetegség, túlsúly, kövérség és a CKD kialakulása közötti összefüggést felfedjék.

A CKD előfordulási gyakorisága 0,26 százalékos, tehát átlagosan 400 élveszülés esetén egy gyermeknél várható a betegség kialakulása. A terhesség előtt a már cukorbetegségben szenvedő édesanyák gyermekei között a betegség 69 százalékkal gyakrabban fordult elő. Terhesség alatti cukorbetegség esetén a betegség kockázata 28 százalékkal nőtt, míg a kövér kismamák gyermekei között a betegség 22 százalékkal fordult elő gyakrabban.

A terhesség előtti cukorbetegség 700 százalékkal megemelte a vese fejlődési rendellenességek gyakoriságát (vese aplasia/dysplasia). „A vese és a vizeleti rendszer fejlődési rendellenességei a leggyakoribb okai a gyermekkori CKD-nek” - mondta Hsu. A vizeletelvezetési akadályok, amik szintén CD-hez vezethetnek, 34 százalékkal gyakrabban fordultak elő olyan gyermekekben, akiknek édesanyja terhességi cukorbeteg volt, 23 százalékkal gyakrabban olyanokban, akiknél az anya kövér volt, és 21 százalékkal azokban, akiknek édesanyja túlsúlyos volt.

A felnőttkori CKD gyakran társul cukorbetegséghez illetve magas vérnyomáshoz. Ezzel szemben, a kutatók szerint a gyerekkori CKD-re való hajlam már méhen belül kialakul, de eddig kevesen vizsgálták a CKD rizikófaktorait. Az új adatok szerint a gyerekkori CKD gyakoriságát kismértékben emeli meg az anyai cukorbetegség és túlsúly, viszont jelentős a kapcsolat a vesefejlődési rendellenességek és az anyai cukorbetegség között.

Korábban az anyai cukorbetegséget számos fejlődési rendellenességgel hozták összefüggésbe. Ám megállapították, hogy az egyensúlyban tartott vércukorszint esetén ezen rendellenességek gyakorisága nem fokozódik. A cukorbetegség és a testsúly terhesség alatti szorosabb ellenőrzése csökkentheti a gyermekkori CKD kialakulásának esélyét. „Hogy ezt hogyan valósítsuk meg, azt a jövőben fogjuk vizsgálni” - mondták a kutatók. Az eredmények a már meglévő orvosi adatbázisok adatait dolgozták fel, ami korlátozza az eredmények pontosságát.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Inzulinanalógok és terhességHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.